Nagyon megörültem, mikor tegnap medvehagymát találtam a boltban, gondoltam jó kis medvehagymás pogácsákat sütök. Erre a gyerekek közölték, hogy ne cifrázzam a pogikat, ők bizony sima sajtos pogácsákra vágynak! :)) Így gondoltam egy nagyot és belekevertem a röszti tésztába. Isteni lett, nagyon feldobja és kiemeli az édesburgonya enyhén édeskés ízét. Joghurtos mártogatóst csináltam mellé, mondanom sem kell, pillanatok alatt elfogyott! :)
Hozzávalók:
- egy nagyobb édesburgonya, nálam kb. 40 dkg
- egy marék medvehagyma, kb. 70-80 g
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb lilahagyma
- 3 tojás
- 3-4 evőkanál liszt
- olaj a sütéshez
- Az édesburgonyát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, ízesítjük borssal, zúzott fokhagymával.
- A medvehagymát, lilahagymát megmossuk, apróra összevágjuk.
- Egy tálban összekeverünk mindent, a reszelt burgonyát, medvehagymát, lilahagymát, tojásokat, lisztet. Kb. galuska állagú tésztát kell kapnunk, amit könnyen tudunk keverni. Ha ennél szárazabb, ami előfordulhat, ha egy kicsit régebbi, öregebb az édesburgonya, akkor további 1-1 tojást adjunk hozzá.
- Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, kb. amennyi az alját ellepi és kanállal 3-4 adagot teszünk bele a masszából. Kissé elnyomkodjuk, hogy lapos legyen.
- Oldalanként, közepes lángon 3-4 percig sütjük. Ha szükséges, pótoljuk a olajat.
- Papírtörlőre szedjük. Melegen, hidegen is fogyaszthatjuk, én joghurtos mártogatót kínáltam mellé.
A joghurtos mártogatóshoz 2 kis pohár natúr joghurtot ízesítettem pici mézzel, sóztam, borsoztam, hozzáadtam egy gerezd zúzott fokhagymát, végül belefacsartam pár csepp citromlevet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése