Vacsorára készült ez a tészta koszorú, hirtelen ötlettől vezérelve. :)) Maradt még ebédről egy kis krumplipüré, amiből rendszerint krumplis pogikat sütök. Gondoltam most újítok kicsit, így született meg ez a baconos, sajtos koszorúcska. Pontos adagokat sajnos nem tudok írni, mert nem méricskéltem közben, de igyekszem úgy leírni a receptet, hogy el tudjátok ti is készíteni. Persze, ha nincs otthon maradék püré, tökéletes a főtt krumpli is.
Hozzávalók:
- kb 15-20 dkg vajas krumplipüré
- 50 dkg liszt
- 1 tojás és 1 a lekenéshez
- 1 zacskó szárított élesztő
- 1 evőkanál olaj
- 1 csapott kiskanál só
- kb. 2,5 - 3,5 dl langyos tej
- kb. 20 dkg reszelt sajt, nálam most edami
- 10 dkg kockázott bacon, pici olaj a pirításához
- Először egy serpenyőben kis olajon megpírítjuk a bacont, félteresszük, hagyjuk kihülni.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a szárított élesztőt, külön felfuttatni nem kell. Beletesszük a tojást, a krumplipürét, sót, tejet. Először a tejnek csak a háromnegyedét tegyük bele, lehet nem lesz szükség az egészre. Elkezdjük dagasztani, ha szükséges hozzáadjuk a maradék tejet is. Amikor a tészta már összeállt, akkor adjuk hozzá az olajat is. Lágy, de rugalmas, táltól elváló tésztát kell kapnunk. Ha túlságosan lágy, ragacsos a tészta, adjunk még hozzá lisztet, illetve fordítva is, ha túl keménynek tűnik, lazítsuk még egy kis tejjel.
- Lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát enyhén lisztes kézzel átgyúrjuk, majd sütőpapírral fedett vagy lisztezett deszkán kb 1 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tészta hosszabbik felét megszórjuk a reszelt sajt felével és a pirított baconnal. Ráhajtuk a tészta üresen hagyott felét, majd feltekerjük mint a beiglit. A két végénél fogva csavarunk párat rajta, majd koszorút formázunk. A tetejét két centiméterenként egy éles késsel kicsit bevágjuk. Konyharuhával letakarva 20 percig pihentetjük. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
- Végül az egészet lekenjük egy felvert tojással, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és betesszük a sütőbe. Légkeveréses módban kb 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Ötletes és nagyon finom lehetett!
VálaszTörlésNagyon guszta lett, finom ropogósra sült! Nagyon ügyesen kitaláltad, nagyszerű vacsorátok volt 😊
VálaszTörlés