Először készítettem ezt az ételt, nagyon ízlett mindenkinek, így felkerült a kedvencek listájára. Könnyen és gyorsan készen van, a receptet több idő volt megírni, mint az ebédet elkészíteni! :))
A gombóc hozzávalói:
- 50 dkg darált hús
- 3 tojás
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- kb. 1/2 tk só
- ízlés szerint őrölt fekete bors
- 2 gerezd zúzott fokhagyma, nálam most kiskanálnyi fokhagymakrém
- 1 kiskanál gulyáskrém ( elhagyható)
Hozzávalók a mártáshoz:
- 30 dkg rókagomba
- kb. 4 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 tv paprika
- 1 paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- pár csipetnyi pirospaprika
- kb 2 dl tejföl
- 1 csapott evőkanál liszt
- A darált húst összekeverjük a tojásokkal, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük fokhagymával, pici gulyáskrémmel. A húsmasszának kézzel formázhatónak kell lenni, ha túl lágy tegyünk hozzá még egy kis zsemlemorzsát. Míg készül a gombamártás, az ízek jól összeérnek.
- A mártáshoz egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban olajat hevítünk és az apróra vágott hagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, átkeverjük, majd a serpenyőt lehúzzuk a tűzről és megszórjuk pirospaprikával.
- Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát, paradicsomot, sózzuk, ízlés szerint borsozzuk, majd felöntjük kb. 1,5 dl vízzel és fedő alatt kb. 10 percig pároljuk.
- Ezután mehet bele a rókagomba. Nem kell sok idő neki, fedő alatt kb 15 perc. Ha szükséges, az elfőtt vizet pótoljuk.
- A húsmasszából nedves kézzel diónyi nagyságú gombócokat formázunk és belerakosgatjuk a gombamártásba. Annyi vizet adunk hozzá, hogy a gombócok kétharmadát ellepje.
- Lefedjük és további 20-25 percig takarékon főzzük.
- Míg fő a gombóc, a tejfölt krémesre keverjük a liszttel, pici vizet adunk hozzá, hogy könnyebb legyen kikeverni.
- Végül a tejfölös lisztes keverékkel besűrítjük a szaftot. Hagyjuk egyszer felforrni és készen is van.
- Nokedlivel tálaljuk, ha van, megszórhatjuk friss petrezselyemmel.
A nokedlihez 50 dkg lisztet összekeverünk 2 tojással és annyi vízzel, hogy sűrű, de még könnyen keverhető masszát kapjunk. Sózzuk, majd lobogó, sós vízben nokedliszaggatóval, adagonként kiszaggatva megfőzzük. A vízbe szaggatott nokedlit átkeverjük, hogy ne ragadjon le a lábos aljára. Amint feljött a tetejére, leszűrjük, leöblítjük és úgy szedjük egy tálba.
Jó étvágyat kívánok!
Ó, de guszta! Honnan szereztél rókagombát?
VálaszTörlésKöszönöm. Időnként van a Lidliben.
Törlés