Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2022. október 14., péntek

Többsajtos sonkás csigák


A pizza után ez a kedvenc kelt tésztás sós süteményünk. A tésztája nagyon lágy, foszlós, a feltéteket pedig kedvünk szerint variálhatjuk. Persze kevesebb vagy csak egyféle sajttal is készíthetjük, de így a legfinomabb! :)) Általában edami, cheddar, trappista, gouda sajtot használok, de készült már tömbsajttal is, sonkás kukoricás változatban, vagy akár juhtúróval és baconnal. 

A képeken többféle variáció van, jó pár alkalom fotói. :))


Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • csipetnyi bors 
  • 15 dkg margarin vagy vaj
  • kb. 2,5 -2,7 dl tej
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 2-3 féle sajt reszelve, 8-10 dkg mindegyikből 
  • kb. 15 dkg sonka, nálam most füstölt pulykamellsonka
  • 3-4 evőkanál ketchup
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés: 

  1. A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, cukrot, szárított élesztőt, tekerünk bele egy kis borst is.
  2. A margarint mikróban egy kicsit megolvasztjuk, majd a tojásokkal együtt a liszthez adjuk. A langyos tejet több adagban adjuk hozzá, miközben már elkezdjük dagasztani a tésztát. Én kézi robotgépet használok. 
  3. A tej mennyisége változhat, függ a liszt minőségétől és a tojásoktól is. A dagasztás végén egy lágy, táltól elváló, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Lefedve  kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán vagy sütőpapíron kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk.
  5. A tetejét megkenjük ketchuppal, majd soronként rétegezzük a reszelt sajtokat, felkockázott sonkát. Egy kis szárított zöldfűszerrel, pl. majorannával vagy oregánóval is megszórhatjuk. 
  6. Végül feltekerjük és éles késsel ujjnyi szeleteket vágunk. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rendezgetjük szorosan egymás mellé, így felfelé nőnek. :) A végeredmény egy kívül enyhén ropogós, de belül puha, foszlós tészta lesz, ami még másnap is puha marad. Persze ha nem fogy el azonnal! :)))
  7. A tepsiben hagyjuk még 10 percig pihenni, közben melegítsük elő a sütőt 170 fokra, légkeveréses módban, sima sütőben 180. 
  8. Végül lekenjük a csigák tetejét egy felvert tojással, majd betesszük az előmelegített sütőbe.
  9. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. A tepsiben, vagy rácsra szedve hagyjuk kihűlni. :)
  10. A megmaradt csigákat egy nagyobb műanyag dobozban tárolom lefedve másnapig. 












Jó étvágyat kívánok!
Verus

2 megjegyzés:

  1. De guszták, az embernek rögtön kedve lenne beleharapni 😀. Nagyon finom lehet a sokféle töltelékkel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Kati! Tényleg jól sikerült, és ami nagyon jó benne, hogy rengeteg módon tölthető, variálható. A tésztája pedig másnap is puha.😊

      Törlés