Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. április 3., kedd

Zöldségekkel töltött dagadó




·        1,5 kg sertés dagadó
·        2 száraz zsemle
·        kb. 1,5 dl tej
·        1 fej vöröshagyma
·        2 gerezd fokhagyma
·        1 főt tojás
·        2 tojás
·        40 dkg mirelit zöldség (borsó, répa, kukorica, zöldbab)
·        fél csokor petrezselyem zöldje
·        só, bors
·        olaj vagy zsír a sütéshez
·        1 kg burgonya


A dagadót megmossuk, majd egy éles késsel, bátrabbak az újaikat is használhatják, óvatosan felszúrjuk. Kívül, belül megsózzuk, borsozzuk, majd legalább egy órán át pihentetjük. A száraz zsemléket beáztatjuk a tejbe, majd hozzáadjuk a kiengedett zöldségeket, apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, a felszeletelt főtt tojást, valamint a két nyers tojást. Jól összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk és belekeverjük az apróra vágott petrezselyem zöldet is. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a dagadót. A rést hústűvel, vagy fogpiszkálóval összetűzzük. 



Egy tepsit kiolajozunk, kizsírozunk, beletesszük a húst és fóliával lefedve 200 fokos előmelegített sütőben kb. másfél óra alatt puhára pároljuk. Külön vizet nem adunk hozzá. Ha  a hús megpuhult, levesszük a fóliát és addig sütjük tovább, míg a hús szépen megpirul. 


A krumplit meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk és egy tűzálló tálba rendezgetjük. Ha maradt töltelékünk, tegyük azt is tálba és köréje rakosgassuk a krumplit. Enyhén locsoljuk meg olajjal, sózzuk meg, én egy kis csipet bors is szórtam rá,  fedjük le fóliával és kb.35-40 perc alatt pároljuk puhára. Utána vegyük le a fóliát és süssük ropogósra. Ha hőlégkeveréses a sütőnk, akkor a krumplit egyszerre süthetjük a hússal, ebben az esetben elég a 180 fok. 
Friss kenyérrel, paradicsommal kínálva, hidegen vékonyan felszeletelve reggelinek is bátran ajánlom.

Jó étvágyat kívánok!




4 megjegyzés:

  1. Guszta és nagyon finom lehet ezzel a sok zöldséggel! Egy szeletkét most szívesen megkóstolnék!:-)

    VálaszTörlés
  2. Anyukám régen sokszor sütött ilyen töltött husit. nagyon szerettem, nem is értem miért nem sütöttem még ilyet...nagyon guszta és milyen csodás színe van!

    VálaszTörlés
  3. Imádom a töltött húsokat, nagyon tetszik a Te változatod!!!

    VálaszTörlés