Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2011. január 12., szerda

Tejfölös pogácsa



·         50 dkg liszt
·         15 dkg vaj vagy 2 ek zsír
·         3 dkg élesztő
·         1 kiskanál cukor
·         1, 5 ek só
·         1 dl tej
·         2 dl tejföl
·         2 tojás sárgája + 1 a kenéshez
·         kb. 5 dkg reszelt sajt

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral és egy kiskanál liszttel melegen helyen felfuttatjuk.
A lisztet a vajjal vagy zsírral jól elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt és  a sót. Jól átgyúrjuk majd a néhány percig robotgéppel dagasztjuk. Félkemény tésztát kapunk. Ha esetleg túl lágy lenne, egy kis liszt hozzáadásával segíthetünk.  Konyharuhával letakarva 1 órán át langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk,  5 percig pihentetjük, ezalatt a sikérszálak ismét megnyúlnak és a tészta könnyebben nyújtható lesz. Ezután 2 cm vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval  vagy egy pohárral kiszaggatjuk és sütőpapírral kibélelt vagy vajjal megkent tepsibe helyezzük. Ismét letakarjuk és kb 20 percig pihentetjük. A maradék tésztadarabkákból kézzel  kis pogácsákat formázunk, azokat is a tepsire tesszük.  Mialatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra, megkenjük a pogácsákat tojássárgával és megszórjuk a reszelt sajttal. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése