Szeretem ezt a lángos receptet, gyorsan és könnyen elkészíthető, a tésztája finom, nem szívja meg magát olajjal :) Percek alatt el szokott fogyni :)
Ha esetleg nem szeretnénk az egész adagot kisütni, fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe, másnap is isteni lángos süthető belőle.
- 50 dkg liszt
- 7 g szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss
- 2,7-3 dl kefir (nálam kaukázusi)
- kb. 1 dl tej ( csak, ha szükséges)
- 1 kiskanál só
- 1 csapott kiskanál cukor
- 3 evőkanál olaj
- olaj a sütéshez
- A szobahőmérsékletű hozzávalókat kézi robotgéppel alaposan összedolgozzuk, lágy, táltól elváló tésztát kell, hogy kapjunk. Ha szükséges, további tej hozzáadásával lazíthatunk a tésztán.
- A szárított élesztő külön futtatást nem igényel, egyből belekeverhetjük a lisztbe. Ha friss élesztőt használunk, futtassuk fel a langyos tejben, után adjuk hozzá a liszthez.
- A tésztát meleg helyen duplájára kelesztjük, majd kis gombócokat formázunk, pár percig pihentetjük, úgy könnyebben lehet majd nyújtani.
- Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd olajos kézzel kinyújtjuk a gombócokat. Az így kapott lángosokat mérsékelt tűzön kisütjük. Egy célszerszámmal, pl. húsfogóval a tészta széleit megemelgetjük, illetve itt ott megpróbáljuk a tésztát az olaj alá tuszkolni. Ettől lesz a lángos szép hólyagos.
- Végül megkenjük tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal. Nálunk a fokhagymával való bedörzsölés sem maradhat el :)
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése