Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. augusztus 17., szerda

Fokhagymás-tejfölös kenyérlángos



·        50 dkg liszt
·        3 dkg élesztő
·        1 evőkanál só
·        ½ kiskanál cukor
·        3 evőkanál olaj
·        2,7 -3 dl víz


A feltéthez:: kb. 2,5 dl tejföl, 1-2 csipetnyi fokhagyma granulátum, egy közepes méretű vöröshagyma,  5-10 dkg főtt, füstölt kolozsvári szalonna, 15- 20 dkg reszelt sajt


Fontos, hogy az alapanyagok szoba-hőmérsékletűek legyenek. A lisztet beletesszük egy nagy tálba, hozzákeverjük a sót. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben egy kiskanál lisztel, fél kiskanál cukorral. Amikor elkészült, hozzáadjuk a liszthez, beletesszük a három evőkanál olajat és kézzel jól összegyúrjuk, majd a robotgép dagasztóvilláival 7-10 percig dagasztjuk. A tészta akkor jó, ha keverés során enyhén hólyagosodik és szépen elválik a tál oldaltól. Ezután letakarva meleg helyen kb. 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.

A feltéthez azért nem írtam pontos adagokat, mert mindenki ízlés szerint pakolgassa a hozzávalókat. A tejfölt keverjük össze a fokhagymával, a hagymát vágjuk vékony szeletekre. A szalonnát vágjuk vékony csíkokra. Ha nincs kolozsvári szalonnánk, bármilyen füstölt, húsos szalonna is tökéletes hozzá, a lényeg, hogy ne sima kenyérszalonna legyen :-)

Ha a tészta megkelt, borítsuk lisztezett deszkára és hagyjuk további 5 percig pihenni. Ezután egy kicsit sodrófával kinyújtjuk, majd  kézzel formázzuk, nyújtjuk ki a kívánt alakra, méretre. Készíthetünk belőle több kisebb kör alakú kenyérlángost, de egy nagy, tepsi méretűt is. Én most az utóbbit sütöttem. Középen a tenyerünkre helyezve óvatosan körbe forgatjuk, nehogy kiszakadjon. Ettől a tészta közepe szép vékony lesz, a szélei viszont vastagabbak.  Ezután sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Megkenjük a fokhagymás tejföllel, de vigyázzunk, hogy ne rakjunk rá nagyon sokat, mert sütés közben lefolyhat róla. (ne legyen tocsogós ) Szórjuk meg bőven reszelt sajttal, majd rendezgessük el a tetején a szalonna, valamint hagymaszeleteket.   Előmelegített 220 C-os sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Hőlégkeveréses sütőben egyszerre süthetünk több kisebbet, mindkét rácsot használva, 200 fokon. 



2 megjegyzés: