Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. október 14., péntek

Sajtos sonkás pizzás csiga



·        60 dkg liszt
·        3 dkg élesztő
·        kb 3 dl tej
·        csipetnyi őrölt bors
·        csipetnyi morzsolt oregáno
·        2 evőkanál olívaolaj
·        1 csapott evőkanál só
·        ½ konzerv kukorica
·        20 dkg vékonyra szeletelt sonka (csülöksonka, gépsonka)
·        25 dkg reszelt sajt


A paradicsommártáshoz::
130-150 g sűrített paradicsom, néhány levél friss vagy szárított, morzsolt bazsalikom, csipetnyi morzsolt oregáno, só, bors, cukor, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb  vöröshagyma



  1. Az élesztőt egy kiskanál liszttel felfuttatjuk a langyos tejben. A lisztet egy nagy kelesztőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, borst, morzsolt oregánót, olajat, majd a felfuttatott élesztős tejjel együtt alaposan összedolgozzuk. 
  2. Először kézzel jól összedolgozzuk a tésztát, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, kb. 8-10 perc, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. 
  3. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. A tészta akkor jó, ha a dagasztás során szépen elválik a tál oldalától.
  4.  Kilisztezett tálban, konyharuhával letakarva meleg helyen 40-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  5. Közben elkészítjük a paradicsommártást. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk és kevés olajon kis lángon üvegesre pároljuk. 
  6. Majd néhány kevergetés erejéig beletesszük a többi fűszert is, zúzott fokhagymát, valamint a sűrített paradicsomot. 
  7. Jól átkeverjük az egészet, egyet rottyantunk rajta, majd félretesszük kihűlni. 



 
  1. Ha tésztánk megkelt, borítsuk egy nagy lisztezett deszkára, és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután sokkal könnyebb kinyújtani. 
  2. Nyújtsuk ki kb.1 cm vastagra, és egyenletesen oszlassuk el rajta a paradicsommártást. 
  3. Szórjuk meg a kukoricával, valamint a kockákra vágott sonkával. Az egészet lazán tekerjük fel , majd egy éles késsel kb 1-1,5 cm csigákra vágjuk fel. 
  4. A csigákat nem túl szorosan helyezzük egymás mellé egy sütőpapírral kibélelt vagy vajjal kikent tepsire, és szórjuk meg a tetejüket reszelt sajttal, majd tegyük be a sütőbe 180 fokra. 
  5. A sütőt nem kell előmelegíteni, így a csigák még tovább kelnek. 35-40 perc alatt készre sülnek.



2 megjegyzés:

  1. Ez aztán finom lehet! Meg még annyi minden, amit láttam, miközben kalandoztam kicsit Nálad! Jövök még:-)

    VálaszTörlés
  2. Szia Gerdi, örülök, hogy tetszik:-))

    VálaszTörlés