Hozzávalók:
- 50 dkg darálthús (nálam marha, sertés vegyesen)
- 1 csomag réteslap (9 lapos)
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, bors, egy csapott kiskanál őrölt pirospaprika
- csipetnyi kakukkfű
- 1 kiskanál mustár (lehet több is, ízlés szerint)
- 1 evőkanál tejföl (opcionális)
- 3 evőkanál búzadara (opcionális)
- kb. 1 dl olívaolaj a réteslapok kenéséhez
- 1 tojás
Elkészítés:
- A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is és picit megpirítjuk.
- Beletesszük a darált hús és kb 15 perc alatt, gyakran megkeverve lepirítjuk. Sózzuk, ízlés szerint borsozzuk és szórunk rá egy kis kakukkfüvet. Ha szükséges, egy kicsi vizet is önthetünk rá. A legvégén hozzáadjuk a pirospaprikát, mustárt és 3 kanál búzadarát. Ha szükséges utána ízesítünk, én tekertem még rá egy kis borst. :)) Lefedve hagyjuk, hogy a daraszemek megduzzadjanak. Addig előkészítjük a formát.
- A kapcsos tortaforma alját vékonyan kiolajozzuk, majd elkezdjük rétegezni a tésztát. Legalulra 3 lap kerül, egyenként vékonyan megolajozva. Szilikonos ecsetet szoktam használni. Tettem egy kis vizet is az olajba, hogy a végeredmény ne legyen túl olajos. A réteslapok kilógó széleit majd a végén hajtjuk a burekre. A húsos ragut gondolatban 3 részre osztjuk.
- A 3 réteslapra kerül egy réteg husi, kanállal elegyengetjük és legfelső lap kilógó részeit ráhajtogatjuk, majd erre jön ismét 2 lap, egyenként megolajozva. Majd újra husis réteg, ráhajtva a felső kilogó lapot. Ha többet hajtunk rá, az sem gond. Újra 2 réteslap, ennek a tetejét megkentem tejföllel. Erre jött a maradék husi, és 2 réteslap, szintén egyenként megolajozva. A tetejére ráhajtogattam a lapok széleit és az egészet lekentem egy felvert tojással, amibe egy pici tejfölt és vizet kevertem. Így biztosan nem szárad ki.
- 170 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses módban kb. 20 percig sütöttem. Akkor jó, ha a teteje szép aranybarnára és ropogósra sült.
Ha valaki kicsit vastagabb, vagy több tésztára vágyik, nyugodtan használjon még egy csomag réteslapot. Az alja simán felvesz 6-7 lapot, középre is lehet 4-4-et tenni, a tetejére újra 4-et. :)))
Jó étvágyat kívánok!
Nagyon guszta! Még nem ettem de ahogy látom és olvasom a receptedet tudnám én is szeretni:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva!🙂
TörlésBiztos fincsi volt, mert nagyon guszta. Ilyet még én sem ettem. Horvátországban láttunk hasonlót, de nem vettünk, viszont Szerbiában egyszer ettünk túróst, az is finom volt. 😊
VálaszTörlésKatalin, próbáld ki, nagyon fincsi, szerintem ízleni fog!🙂
Törlés