Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2021. május 20., csütörtök

Húsos burek


Imádom a bureket, túróval, hússal töltve, sósan, édesen. Nyaralás alatt Horvátországban, szinte csak ezt kértem, vettem, ettem, egyszerűen nem tudom megunni. Többször sütöttem már itthon is, de most sikerült a legjobban. Nincs másra szükségünk, mint darált húsra, réteslapra, némi fűszerre, pici tejföl és mustár,  és egy kapcsos tortaforma. Ha túrbózni szeretnénk, gombát is tehetünk bele. A tortaformám 26 cm-es.


Hozzávalók:

  • 50 dkg darálthús (nálam marha, sertés vegyesen)
  • 1 csomag réteslap (9 lapos)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, bors, egy csapott kiskanál őrölt pirospaprika
  • csipetnyi kakukkfű
  • 1 kiskanál mustár (lehet több is, ízlés szerint)
  • 1 evőkanál tejföl (opcionális)
  • 3 evőkanál búzadara (opcionális)
  • kb. 1 dl olívaolaj a réteslapok kenéséhez
  • 1 tojás

Elkészítés:

  1. A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is és picit megpirítjuk. 
  2. Beletesszük a darált hús és kb 15 perc alatt, gyakran megkeverve lepirítjuk. Sózzuk, ízlés szerint borsozzuk és szórunk rá egy kis kakukkfüvet. Ha szükséges, egy kicsi vizet is önthetünk rá. A legvégén hozzáadjuk a pirospaprikát, mustárt és  3 kanál búzadarát. Ha szükséges utána ízesítünk, én tekertem még rá egy kis borst. :)) Lefedve hagyjuk, hogy a daraszemek megduzzadjanak. Addig előkészítjük a formát.
  3. A kapcsos tortaforma alját vékonyan kiolajozzuk, majd elkezdjük rétegezni a tésztát. Legalulra 3 lap kerül, egyenként vékonyan megolajozva. Szilikonos ecsetet szoktam használni. Tettem egy kis vizet is az olajba, hogy a végeredmény ne legyen túl olajos. A réteslapok kilógó széleit majd a végén hajtjuk a burekre. A húsos ragut gondolatban 3 részre osztjuk. 
  4. A 3 réteslapra kerül egy réteg husi, kanállal elegyengetjük és legfelső lap kilógó részeit ráhajtogatjuk,  majd erre jön ismét 2 lap, egyenként megolajozva. Majd újra husis réteg, ráhajtva a felső kilogó lapot. Ha többet hajtunk rá, az sem gond. Újra 2 réteslap, ennek a tetejét megkentem tejföllel. Erre jött a maradék husi, és 2 réteslap, szintén egyenként  megolajozva. A tetejére ráhajtogattam a lapok széleit és az egészet lekentem egy felvert tojással, amibe egy  pici tejfölt és vizet kevertem. Így biztosan nem szárad ki. 
  5. 170 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses módban kb. 20 percig sütöttem. Akkor jó, ha a teteje szép aranybarnára és ropogósra sült. 

Ha valaki kicsit vastagabb, vagy több tésztára vágyik, nyugodtan használjon még egy csomag réteslapot. Az alja simán felvesz 6-7 lapot, középre is lehet 4-4-et tenni, a tetejére újra 4-et. :)))







Jó étvágyat kívánok!


 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Még nem ettem de ahogy látom és olvasom a receptedet tudnám én is szeretni:)

    VálaszTörlés
  2. Biztos fincsi volt, mert nagyon guszta. Ilyet még én sem ettem. Horvátországban láttunk hasonlót, de nem vettünk, viszont Szerbiában egyszer ettünk túróst, az is finom volt. 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, próbáld ki, nagyon fincsi, szerintem ízleni fog!🙂

      Törlés