Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2021. január 23., szombat

Kakukkfüves, fokhagymás lazac citrommártással


 Egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető ételt hoztam ma nektek. A lazac a gyerekek kedvenc hala, van ízlésük, na...:))) 

Hozzávalók:

  • 3-4 szelet bőrös lazac
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma vagy egy kanálnyi fokhagymakrém
  • só, ízlés szerint bors
  • 1-2 csipetnyi kakukkfű
  • kb 1 dl olívaolaj a sütéshez

A citrommártáshoz:

  • 1 evőkanálnyi vaj
  • 1/4 citrom leve
  • kb 1,5 dl tejszín
  • só, pici bors, csipetnyi cukor
  • 1 kiskanál keményítő vagy fél kiskanál liszt

  1. A lazacszeleteket egy éles késsel pikkelymentesítjük. Csak enyhén kell kapargatni, könnyen lejön. Utána lemossuk, hogy tutira ne maradjon pikkely rajta, majd papír kéztörlővel leitatjuk a nedvességet.
  2. Megsózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük a fokhagymával, végül a kakukkfűvel is megszórjuk. Így fűszerezve legalább 10  percig pihentetjük.
  3. Egy serpenyőben megmelegítjük az olajat majd a bőrös felével kezdve megsütjük a lazacot, oldalanként kb. 4-5 perc elég neki, közepes lángon. Óvatosan fordítsuk meg, könnyen széteshet.
  4. A citrommártás elkészítse is pofon egyszerű. Egy kis lábosban takarék lángon felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a negyed citrom levét, pici só, bors, cukor. 
  5. Hozzáadjuk a tejszínt, egyet rottyantunk rajta, majd besűrítjük az előzőleg pici vízben elkevert keményítővel vagy liszttel. Néhányszor megkeverjük míg szépen besűrűsödik és készen is van. Ha szükséges, kicsit utána ízesíthetünk. 



Jó étvágyat kívánok!

2 megjegyzés:

  1. Ma épp lazac volt az ebéd nálunk is. Igaz, csak simán só, bors és sok vaj... A mártásod nagyon megfogott, legközelebb azt is készítek hozzá. Köszönöm az ötletet!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehetett a mártás ehhez a fejedelmi halhoz 😆! A lányomnak is ez a kedvenc hala 😁.

    VálaszTörlés