Egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető ételt hoztam ma nektek. A lazac a gyerekek kedvenc hala, van ízlésük, na...:)))
Hozzávalók:
- 3-4 szelet bőrös lazac
- 2-3 gerezd zúzott fokhagyma vagy egy kanálnyi fokhagymakrém
- só, ízlés szerint bors
- 1-2 csipetnyi kakukkfű
- kb 1 dl olívaolaj a sütéshez
A citrommártáshoz:
- 1 evőkanálnyi vaj
- 1/4 citrom leve
- kb 1,5 dl tejszín
- só, pici bors, csipetnyi cukor
- 1 kiskanál keményítő vagy fél kiskanál liszt
- A lazacszeleteket egy éles késsel pikkelymentesítjük. Csak enyhén kell kapargatni, könnyen lejön. Utána lemossuk, hogy tutira ne maradjon pikkely rajta, majd papír kéztörlővel leitatjuk a nedvességet.
- Megsózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük a fokhagymával, végül a kakukkfűvel is megszórjuk. Így fűszerezve legalább 10 percig pihentetjük.
- Egy serpenyőben megmelegítjük az olajat majd a bőrös felével kezdve megsütjük a lazacot, oldalanként kb. 4-5 perc elég neki, közepes lángon. Óvatosan fordítsuk meg, könnyen széteshet.
- A citrommártás elkészítse is pofon egyszerű. Egy kis lábosban takarék lángon felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a negyed citrom levét, pici só, bors, cukor.
- Hozzáadjuk a tejszínt, egyet rottyantunk rajta, majd besűrítjük az előzőleg pici vízben elkevert keményítővel vagy liszttel. Néhányszor megkeverjük míg szépen besűrűsödik és készen is van. Ha szükséges, kicsit utána ízesíthetünk.
Jó étvágyat kívánok!
Ma épp lazac volt az ebéd nálunk is. Igaz, csak simán só, bors és sok vaj... A mártásod nagyon megfogott, legközelebb azt is készítek hozzá. Köszönöm az ötletet!
VálaszTörlésNagyon finom lehetett a mártás ehhez a fejedelmi halhoz 😆! A lányomnak is ez a kedvenc hala 😁.
VálaszTörlés