Sok pitét sütöttem az elmúlt napokban.... Fagyasztó ürítésbe kezdtem, így eszerint alakulnak, alakultak a napi menük, sütik. :) A gyümölcsöket persze tetszés szerint lehet variálni, egy erdei gyümölcsös mixes is nagyon finom lehet.
Az, hogy legyen egy roppanós habréteg a tetején, hirtelen ötlet volt, a pite már sült, mikor kitaláltam... Lehet úgy is működik, hogy már az elején rátesszük a habot a teljesen nyers tésztára, és egyszerre sütjük, de most így sikerült. Legközelebb kipróbálom úgy is.:))
Hozzávalók:
- 1 üveg meggybefőtt
- 2 marék fagyasztott áfonya
- 7-8 szem fagyasztott eper
- 3 tojás
- kb 20 dkg liszt
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 csipetnyi só
- 1 tasak sütőpor
- 15 dkg cukor
- kb. 4-5 dl tej
Hozzávalók a mandulás habhoz:
- 3 tojásfehérje
- 10 dkg cukor
- 6 evőkanál darált mandula
Elkészítés:
- A piteformát ( az enyém 28 cm-es) vajazzuk, lisztezzük.
- A gyümölcsöket elrendezgetjük a formában, kevés áfonyát hagyunk a tetejére is.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alul felül sütés mód.
- Ezután elkészítjük a tésztát. A lisztet, kakaót, tojásokat, cukrot, sütőport, sót, egy nagy tálba tesszük és adagonként hozzáadva a tejet, sűrű palacsintatésztát keverünk.
- A tésztát ráöntjük a gyümölcsökre és megszórjuk a félretett áfonyával.
- Végül betesszük a 180 fokos sütőbe, fél órára. Alsó felső sütés mód.
A mandulás tojáshab elkészítése:
- Fél óra elteltével, kivettem a pitét, hogy kissé kihűljön.
- Míg hűlt a tészta, elkészítettem a mandulás habot. 3 tojás fehérjéből kemény habot vertem, fokozatosan adtam hozzá 10 dkg cukrot.
- Végül belekevertem 6 evőkanál darált mandulát is és az egészet elkentem a langyosra hűlt pitén.
- Visszatettem a sütőbe és további fél óráig sütöttem 140-150 fokon.
- A végeredmény egy csodás gyümölcsös süti, ropogós habbal a tetején.
- A formában hagytam kihűlni, csak utána szeleteltem.
- Később sem szabad lefedni, mert a hab visszapuhul, nem lesz már roppanós.
Jó sütögetést kívánok!
Mindkét pitéd szuper, nagyon finomak lehettek! 😊
VálaszTörlésKöszönöm szépen Katalin!🥰
TörlésNagyon finom lehetett, de szerintem ne tedd rá a habot az elején. Így is szép barna lett, nehogy megégjen!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Ani, a tanácsot is! Végül én is erre jutottam!🥰
Törlés