Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2011. február 4., péntek

Frankfurti leves



·        10 dkg füstölt húsos szalonna
·        1-2 kanál olaj
·        1 fej vöröshagyma
·        4 gerezd fokhagyma
·        1 közepes méretű kelkáposzta
·        4 nagyobb krumpli
·        só, bors, pirospaprika
·        morzsolt majoranna
·        őrölt köménymag
·        petrezselyemzöld
·        4 evőkanál liszt
·        1 dl tejföl
·        egy pár virsli

A szalonnát kis kockákra vágjuk és egy kevés olajon lassú tűzön kevergetve megpirítjuk. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, majd a már megpirult szalonnához adjuk, úgy, hogy a szalonnát, benne hagyjuk a lábosban. Gyakori kevergetés mellett közepes lángon üvegesre pároljuk. A kelkáposztát negyedeljük, a külső leveleket, ha szükséges levesszük, megmossuk, a kemény részeket kivágjuk, majd kb. 1 cm-es vékony csíkokra vágjuk. A krumplikat megpucoljuk, felkockázzuk.  Ha a hagyma már megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított zúzott fokhagymát is. Közepes tűzön az egészet 1 percig kevergetjük, vigyázva arra, nehogy a fokhagyma megpiruljon, mert akkor keserű lesz. Levesszük a lábost a tűzről, meghintjük pirospaprikával és átkeverjük. Ha mindezt a tűzön végezzük, a paprika megéghet és keserű lesz.  Ezután visszatesszük a lábost a tűzre, hozzáadjuk a krumplit és az egészet felöntjük 1,5-2 liter húsleves alaplével. Ha nincs alaplevünk vízzel öntjük fel és teszünk hozzá 2 húsleveskockát. Sózzuk, borsozzuk. Ízesítjük morzsolt majoránnával, őrölt köménymaggal. Ha a krumpli már félig puha hozzáadjuk a kelkáposztát is. Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzátesszük a karikákra vágott virsliket és tovább főzzük addig, amíg azok is megpuhultak. Ha vastagabb virslit választottunk, érdemes először hosszában elvágni, majd után karikákra, így jobban mutatnak a levesben. Ezután  a lisztet egy kis tálkában összekeverjük annyi vízzel, hogy egy csomómentes, palacsintasűrűségű masszát kapjunk. Ebbe belekeverjük a tejfölt majd az egészet szép lassan a forró levesbe öntjük, közben a levest kevergetjük. Egyszer még felforraljuk a lassú tűzön, és készen is van. Én még megszórtam a tetejét apróra vágott petrezselyemmel, de ez elhagyható. Nekem a színe miatt kívánkozott bele. Tálaláskor tejfölt adhatunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése