Karácsonyra sütöttem ezt a tortát, olyan gyorsan elfogyott, hogy fotózni sajnos nem nagyon tudtam. A gyerekeim azóta már kétszer újrakérték, a helyzet ugyanez. Mire észbe kaptam, már a fele hiányzott. Szóval jó lett! :)))
A képek így nem túl szépek, de a receptet bátran ajánlom! :)
A piskóta hozzávalói:
- 7 tojás
- 7 evőkanál cukor
- 7 evőkanál liszt
- csipetnyi sütőpor
A krémhez:
- 1 doboz mascarpone (250 g)
- 1 kis doboz habtejszín vagy Hulala
- 2 zacskó vaníliás cukor vagy vanília aroma
A csokikrémhez:
- 3 tojás
- 1 tábla étcsoki
- 35 dkg vaj
- 30 dkg cukor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- ízlés szerint rumaroma, nálam 2 evőkanál
- Először elkészítjük a piskótát. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
- A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd óvatosan a fehérjehabba keverjük.
- Végül kanalanként beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport és laza mozdulatokkal egy kézi habverő segítségével elkeverjük. A lényeg, hogy a tészta minél levegősebb maradjon.
- Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Félidőben 10-15 fokkal visszább vehetjük a hőmérsékletet.
- Ha megsült rácsra téve hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük 3 fele.
A mascarponés krémhez kemény habbá verjük a habtejszínt vagy a Hulalát, majd hozzákeverjük a szobahőmérsékletű mascarponét. Ízlés szerint adunk hozzá vaníliás cukrot vagy pár csepp vanília aromát.
A csokikrém elkészítése:
- A tojásokat habosra keverjük a cukorral majd gőz felett perc alatt, gyakran kevergetve összefőzzük.
- Beletesszük a kakaóport és a felkockázott étcsokit.
- Addig főzzük, míg sűrű krém lesz belőle és a cukor teljesen elolvadt. Kb. perc. Gyakran megkeverjük.
- Még forrón kisebb adagokban hozzákeverjük a vajat és hagyjuk kihűlni. Többször átkeverjük, hogy minél krémesebb legyen. Ha már langyos, én pár percre be szoktam tenni a mélyhűtőbe, úgy könnyebben elérem a kívánt állagot.
A körtéket meghámozzuk, pici szeletekre vágjuk és egy serpenyőben kevés citromlével és fahéjjal átforgatjuk. Hagyjuk kihűlni.
Végül összeállítjuk a tortát:
- Az alsó lapra halmozzuk a körte felét, elrendezgetjük, hogy mindenhova jusson.
- A körtére jön egy adag csokikrém, rá a mascarponés krém. A csokikrém adagolással vigyázzunk, hogy maradjon a tetejére is.
- A második lapra ugyanígy, körte, csokikrém, mascarponés krém és rá a harmadik tortalap.
- Végül a megmaradt csokikrémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát.
Nagyon finom lehetett ez a torta, és téged is jó újra itt látni 😊
VálaszTörlésKöszönöm! Sajnos elég kevés időm jut most a blogolásra, de igyekszem....tele vagyok új receptekkel.😊
TörlésIgen, rég hallottunk felőled. Remélem, jól vagytok. Tetszik a tortád.
VálaszTörlésKöszi Ani!😊
VálaszTörlés