Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. január 26., vasárnap

Mascarponés csokis körtetorta


Karácsonyra sütöttem ezt a tortát, olyan gyorsan elfogyott, hogy fotózni sajnos nem nagyon tudtam. A gyerekeim azóta már kétszer újrakérték, a helyzet ugyanez. Mire észbe kaptam, már a fele hiányzott. Szóval  jó lett! :)))
A képek így nem túl szépek, de a receptet bátran ajánlom! :)


A piskóta hozzávalói:

  • 7 tojás
  • 7 evőkanál cukor
  • 7 evőkanál liszt
  • csipetnyi sütőpor

A krémhez:
  • 1 doboz mascarpone (250 g)
  • 1 kis doboz habtejszín vagy Hulala
  • 2 zacskó vaníliás cukor vagy vanília aroma

A csokikrémhez:
  • 3 tojás
  • 1 tábla étcsoki
  • 35 dkg vaj
  • 30 dkg cukor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • ízlés szerint rumaroma, nálam 2 evőkanál

  1. Először elkészítjük a piskótát. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
  2. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd óvatosan a fehérjehabba keverjük.
  3. Végül kanalanként beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport és laza mozdulatokkal egy kézi habverő segítségével elkeverjük. A lényeg, hogy a tészta minél levegősebb maradjon.
  4. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40  perc alatt készre sütjük. Félidőben 10-15 fokkal visszább vehetjük a hőmérsékletet. 
  5. Ha megsült rácsra téve hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük 3 fele. 
A mascarponés krémhez kemény habbá verjük a habtejszínt vagy a Hulalát, majd hozzákeverjük a szobahőmérsékletű mascarponét. Ízlés szerint adunk hozzá vaníliás cukrot vagy pár csepp vanília aromát.


A csokikrém elkészítése:
  1. A tojásokat habosra keverjük a cukorral majd gőz felett  perc alatt, gyakran kevergetve összefőzzük. 
  2. Beletesszük a kakaóport és a felkockázott étcsokit.
  3. Addig főzzük, míg sűrű krém lesz belőle és a cukor teljesen elolvadt. Kb.  perc. Gyakran megkeverjük. 
  4. Még forrón kisebb adagokban hozzákeverjük a vajat és hagyjuk kihűlni. Többször átkeverjük, hogy minél krémesebb legyen. Ha már langyos, én pár percre be szoktam tenni a mélyhűtőbe, úgy könnyebben elérem a kívánt állagot. 
A körtéket meghámozzuk, pici szeletekre vágjuk és egy serpenyőben kevés citromlével és fahéjjal átforgatjuk. Hagyjuk kihűlni.


Végül összeállítjuk a tortát:
  1. Az alsó lapra halmozzuk a körte felét, elrendezgetjük, hogy mindenhova jusson.
  2. A körtére jön egy adag csokikrém, rá a mascarponés krém. A csokikrém adagolással vigyázzunk, hogy maradjon a tetejére is. 
  3. A második lapra ugyanígy, körte, csokikrém, mascarponés krém és rá a harmadik tortalap.
  4. Végül a megmaradt csokikrémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát. 








4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett ez a torta, és téged is jó újra itt látni 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Sajnos elég kevés időm jut most a blogolásra, de igyekszem....tele vagyok új receptekkel.😊

      Törlés
  2. Igen, rég hallottunk felőled. Remélem, jól vagytok. Tetszik a tortád.

    VálaszTörlés