Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. április 25., hétfő

Húsvéti citromfüves mazsolás sárga túró

" Húsvéti finomságok után kutatva bukkantam rá erre a hagyományosan húsvéti csemegére. Édes és sós változatban egyaránt készítik, én most az édes variációt készítettem el. Izgalmas étel, jó párosítás a főtt sonka, kalács mellé. Jó étvágyat kívánok és Kellemes Húsvéti Ünnepeket!"




·        1 liter tej
·        10 tojás
·        3 evőkanál cukor
·        csipetnyi só
·        csipetnyi fahéj
·        egy marék mazsola
·        10-12 levél citromfű


  1. A tejet feltesszük forrni, beletesszük a cukrot, sót, fahéjat, mazsolát és az apróra vágott citromfüvet. 
  2. A tojásokat egy tálba ütjük, majd villával enyhén felverjük, de csak annyira, hogy a sárgája szétmenjen. Ne verjük habosra, különben a túrónkban nem lesznek kis fehér részek.  
  3. Amikor a tej már elkezd „mozogni”, beleöntjük a tojást és mérsékelt tűzön addig kevergetjük folyamatosan amíg a tej elkezd besűrűsödni, a tojás összeugrik, a savó kiválik. Ez kb. 6-7 percig tart. 
  4. Egy levesszűrőt kibélelünk egy laza szövésű tiszta konyharuhával és beleöntjük a túrót. A széleit felül összekötjük egy fakanálra mint egy kis batyut, és egy nagyobb edényre ráhelyezzük a fakanállal együtt.
  5. Néhány órára lehetőség szerint kamrába vagy egyéb hideg helyre tesszük és hagyjuk kicsöpögni.
  6.  Ezután tálalásig lefedve a hűtőben tároljuk. Szeletelve tálaljuk.