Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. január 10., hétfő

Baconos gombás kalács

  " Kedvenceim közé tartozik ez a mindenféle finomsággal tölthető kalács. Viszonylag hamar és könnyen elkészíthető, vacsorára vagy akár vendégvárónak is jó választás."







·            3 dl langyos tej
·            50 ml étolaj vagy 2 evőkanál zsír
·            3 dkg élesztő
·            1 tk só, 1 ek cukor
·            1 tojás sárgája
·            1/2 kg liszt és 1 tojás a kenéshez

Töltelék: bacon, gomba, reszelt sajt,  ….de bármi mással megtölthető, ízlés és otthonlapuló hozzávalók szerint. 
 A tejet a cukorral langyosra megmelegítjük, beleszórjuk az élesztőt, egy kanál lisztet és félre tesszük. A lisztet és a sót egy tálba tesszük, majd a felfutott élesztőt ráöntjük, hozzátesszük a tojás sárgáját. Lágy és ruganyos tésztát gyúrunk, dagasztunk., majd meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kb 45-60 perc kell neki.
Időközben a többi hozzávalót előkészítjük: a gombát vékony szeletekre vágjuk, leforrázzuk, az olajbogyót felaprítjuk, a baconszeleteket szétválasztjuk, a sajtot lereszeljük. A tojást egy kis tálban felverjük. A megkelt tésztát fél centiméter vastagra, nagyjából négyzet alakúra nyújtjuk. Ráfektetjük egyenletesen elosztva a szalonnaszeleteket úgy, hogy a széleken 1 – 1 újnyi sávot üresen hagyunk. A szalonnára jön a gomba, majd megszórjuk reszelt sajttal. Az oldalakon, szabadon maradt négy sávból 3-at tojással megkenünk, és a nem bekent oldaltól kezdve lazán összetekerjük. A két végét és a záró élt kicsit megnyomkodjuk, hogy jól összetapadjon.

Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és fél órát még pihentetjük.  Ha kilógna a tepsiből, kifli formára alakítjuk. A kelési idő letelte után a sütőt 180 fokra állítjuk, és a sütési hőfok elérésétől számítva kb. 30 – 40 perc alatt szép világosbarnára sütjük. Ha a teteje túlságosan megpirulna, félidőben egy sütőpapír darabbal vagy egy sima fehér papírral letakarjuk. Szeletelés előtt negyed órát pihentetjük.


A bacont helyettesíthetjük szeletelt sonkával, füstölt tarjával, én legutóbb kolbásszal készítettem. Ha nincs friss gombánk, használhatunk konzerv gombát is, azt nem kell külön előkészíteni, a konzervből kiszabadítva már szórhatjuk is rá a tésztára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése