Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. március 2., péntek

Tavaszi zöldségleves




  •        6 csirke szárny
  •        1 fej vöröshagyma
  •       2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél
  •        2-2 sárgarépa, fehérrépa
  •        4 közepes fej burgonya
  •     1 karalábé, ¼ fej zellergumó
  •        őrölt kömény, só, bors, pirospaprika
  •        csipetnyi morzsolt majoránna
  •        néhány szál petrezselyem zöldje
  •    olaj

Mindig gondban voltam a csirke szárnnyal, mert amilyen finom a húsa, olyannyira nem mutat ízlésesen a tányéron. De miután megtanultam, hogy a vékony szárnyrészét levágva, olyan lesz, mint egy kis szívecske, előszeretettel készítek belőle levest és egyéb finomságokat.

Tehát a csirke szárnyak vékonyabb szárnyrészét a porcnál levágjuk, így sokkal gusztusosabban mutatnak a szárnyak és könnyebben kezelhetők is. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk és egy nagyobb lábosban néhány evőkanál olajon lassú tűzön üvegesre pároljuk. Gyakran kevergessük meg, főleg a vége felé vigyázzunk rá, mert különben könnyen leéghet. Akkor jó, ha már szinte az összes nedvesség kiment belőle és szép, áttetsző, aranybarna. Ekkor hozzáadjuk a megmosott szárnyakat és mindkét oldalát 1-2 perc alatt enyhén megkapatjuk. 

Hozzáadjuk a megtisztított zúzott fokhagymát, átkeverjük, majd belekeverjük a többi fűszert is, majoránnát, borst, őrölt köményt, babérlevelet. Levéve a tűzről megszórjuk egy-két csipet pirospaprikával, beletesszük a vékonyan felszeletelt zellerdarabokat, majd felöntjük 1,5-2 liter vízzel.
Adjunk hozzá egy kis kockákra feldarabolt burgonyát, sózzuk, fedjük le és kis lángon főzzük. A burgonya  szét fog főni, egy fakanállal  enyhén szét is nyomkodhatjuk és ettől jó testes lesz a levesünk. Miután a hús majdnem puhára főtt hozzáadjuk a megtisztított, karikákra vágott répaféléket, felkockázott karalábét,  meg a maradék 3 burgonyát. Ha szükséges utána ízesítjük sóval, borssal és készre főzzük. Ha elkészült, a tetejét megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. 8-10 adag lesz belőle.


2 megjegyzés:

  1. Finom, nagyon ínycsiklandóan fest, és milyen szuper az a pöttyös tálka:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm. A tálkát Jézuska hozta :-)

    VálaszTörlés