Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. május 16., szerda

Csöröge fánk




·        40 dkg liszt
·        4 tojás sárgája
·        6 evőkanál cukor
·        3 csipetnyi só
·        10 dkg vaj
·        1 dl tejföl
·        2 dkg szárított élesztő
·        ½ dl rum

A lisztet egy nagy keverőtálba tesszük, elmorzsoljuk a lágy margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, sót, szárított élesztőt, szobahőmérsékletű tejfölt, valamit a tojássárgákat és rumot. Alaposan összegyúrjuk, a tészta akkor jó, ha elválik a tál oldalától. Ha ragacsos maradna, adjunk hozzá még egy kis lisztet.  Fél óráig pihentetjük, majd lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, kb. 10 x 8 cm-es csíkokra vágjuk, középen keresztirányban bevágjuk, majd a csücsköket átbújtatjuk rajta.  Egy serpenyőben, bő, forró olajban közepes lángon egyszeri forgatással mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Papírtörlővel borított tányérra szedjük, és ha már egy kicsit kihűlt, a fánkokat megszórjuk fahéjas porcukorral. Lekvárral kínáljuk. 





2 megjegyzés:

  1. Annyira szeretjük:) Szuperül néznek ki, kell, hogy süssek a napokban, nagyon rég nem ettünk. Anyukám sokat sütött ilyet:)

    VálaszTörlés
  2. Oh, a jó kis csőröge, gyerekkoromat idézi. Nagyon szerettem, talán még jobban, mint a fánkot ;-)

    VálaszTörlés