Hát az úgy volt...........hogy nem volt itthon sem vaj, sem sütőpapír, de találtam egy pár nap múlva lejáró mascarponét. Mivel mindenképp pogácsát szerettem volna sütni a bableves mellé, így gondoltam egy nagyot és így született meg ez a pogácsa. Nagyon finom lágy lett a tésztája, a reszelt sajttól ropogós, másnap is puha maradt. Igaz, nem sok maradt belőle.....:)
Mivel a sajtkrém és a tejföl is elég zsíros, így már csak egy kis olívaolajat adtam hozzá. :) Sütőpapír híján két hőálló tálat kikentem margarinnal, megszórtam lisztel, tökéletesen bevált. :)
Hozzávalók:
- 200 g mascarpone
- 1 kis doboz tejföl ( 175 g)
- 60 dkg liszt
- 1 tojás
- egy evőkanál só
- 1 tasak szárított élesztő
- 1 dl olívaolaj
- egy csipetnyi cukor
- kb. 1 dl tej
- reszelt sajt a tetejére
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
- A lisztet egy tálba szitáljuk majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű mascarponét, tejfölt, illetve a sót, cukrot, olajat, tojás és a szárított élesztőt.
- Kézi robotgéppel elkezdjük dagasztani, ha szükséges tejjel lazítsuk a tésztát. Én kb 1 dl langyos tejet adtam hozzá. Lágy, de rugalmas, a táltól elváló tésztát kell kapnunk.
- Letakarva a duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, lazán átgyúrjuk, kicsit pihentetjük majd kb két cm vastagra kinyújtjuk. Pogácsa szaggatóval a kívánt méretre szaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, nem túl szorosan egymás mellé. Papír híján, vajazott, lisztezett tepsi, forma...:)) A megmaradt darabkákat csak összegyúrom kis gombóccá, így olyan kis cuki rusztikus pogácsák születnek.
- A pogácsákat lekenjük egy felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal és kb 20 percig pihentetjük. Addig előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
- Végül betesszük a pogácsákat az előmelegített sütőbe és alsó felső módban , kb 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Gyönyörűek lettek, és biztos vagyok benne, hogy ugyanennyire finomak is! 😋
VálaszTörlésTalálékony, ötletes vagy! klassz lett.
VálaszTörlés