Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. március 31., csütörtök

Citromtorta

  

Hozzávalók a  piskótához
·        7 tojás
·        15 dkg liszt
·        14 dkg cukor
·        ½ cs. sütőpor
·        késhegynyi só
·        1 citrom reszelt héja


Hozzávalók a krémhez:
·        3 tojásfehérje
·        30 dkg cukor
·        30 dkg margarin
·        1 kisebb citrom leve

·        csoki reszelék a tetejére

A piskótához előveszünk egy kapcsos tortaformát, kivajazzuk az alját és az oldalát is. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A sütőport elkeverjük a liszttel. A tojásokat szétválasztjuk.  A sárgáját habosra keverjük. A tojás fehérjét robotgéppel félkeményre felverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot és keményre verjük. Ezután  hozzáadjuk a krémesre kevert tojás sárgákat is. Végül finom mozdulatokkal egy fakanállal kanalanként a lisztes keveréket is a tojáshabhoz keverjük,  végül belereszeljük a citrom héját. Ezután beleöntjük a piskótatésztát a tortaformába és betesszük az előmelegített sütőbe. Az első 15 percig 170 fokon süssük, majd további 25 percig 150 fokon. Sütés közben a sütőajtót ne nyitogassuk, különben a piskóta összeesik. A formában hagyjuk kihűlni, csak utána vegyük ki. Egy hosszú éles késsel vágjuk 3 lapra. Ezután következik a krém.



A krémhez a tojásfehérjét elkeverjük  a cukorral, majd gőz fölött gyakran kevergetve addig főzzük, míg a cukor elolvad. Utána kézi robotgéppel néhány percig verjük, míg szép, kemény törtfehér krémet nem kapunk. Sokáig nem szabad verni, mert kicukrosodik. Ha már kész a krém, óvatosan csurgassuk hozzá a citromlevet is. Szintén robotgéppel jól keverjük össze. Ezután vegyük le krémet a tűzről, hagyjuk egy kicsit kihűlni. A margarint egy tálban megolvasztjuk, majd dermedni hagyjuk. Többször átkeverjük, ettől igazán krémes lesz. Végül a két krémet összekeverjük, és hagyjuk hűlni, dermedni. Többször megkeverjük.  Amikor már kellően kenhető, a lapokat megkenjük a krémmel, majd a tetején és az oldalán is egyenletesen eloszlatjuk. A torta tetejét csoki reszelékkel díszítjük. 






5 megjegyzés:

  1. úgylátom mostanság a tortákra hangolódtál :) és ennek a család biztosan nagyon örül.

    VálaszTörlés
  2. Oh, igen, főleg a kisebbek :-)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés