Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2012. február 28., kedd

Fokhagymás sült sertésoldalas, lecsós tarhonyás körettel



·        1 kg sertésoldalas
·        4 gerezd fokhagyma
·        só, bors
·        zsír a sütéshez

A lecsóhoz
·        4 paradicsom, 4 paprika
·        2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma
·        só, bors, őrölt pirospaprika, Erős Pista
·        zsír

·        30 dkg tarhonya, 1 evőkanál vegeta


Az oldalast megmossuk, majd a csontok mellett feldaraboljuk. Sózzuk, borsozzuk és bedörzsöljük a zúzott fokhagymával. Lefedve a hűtőbe tesszük legalább két óráig. Ezután átrakjuk a húsokat egy kizsírozott tepsibe, egy két zsírpöttyöt teszünk a húsra, öntünk alá kb. 1 dl vizet és alufóliával lefedve betoljuk a 200 fokos sütőbe. Legalább egy órán át pároljuk, majd levesszük a fóliát és ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a hús. Ha igen akkor fólia nélkül tovább sütjük és aranybarnára pirítjuk. Ha még egy kicsit rágósnak érezzük, akkor tegyük vissza a fóliával együtt további 20 percre. 

Közben elkészítjük a lecsót. Ha vagyunk olyan szerencsések, és nyáron raktunk el télre, akkor egy üveget kapjunk elő a kamra polcáról, melegítsük fel, ha szükséges ízesítsük utána és már készen is van. Ha nem, akkor friss zöldségekből készítsük el. Egy kevés zsiradékon közepes lángon gyakori kevergetéssel megdinszteljük a vékony karikákra vágott hagymát, majd a serpenyőt lehúzva a tűzről hozzá adjuk a zúzott fokhagymát is. A paprikát kicsumázzuk és kb, 1 cm-es szeletekre vágjuk, a hagymához adjuk a cikkekre vágott paradicsommal együtt. Én úgy szeretem a lecsót, ha  paradicsom teljesen szétfő, de a paprika még enyhén roppanós. Ezért szoktam egyszerre beletenni a paprikát a paradicsommal.  Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, ha enyhén csípősen szeretjük, akkor teszünk bele egy kis Erős Pistát is. Lefedve néhány perc alatt  készre főzzük.

A tarhonyát egy kis zsiradékon aranybarnára pirítjuk, majd felöntjük dupla annyi vízzel és belekeverjük a vegetát, enyhén meg is borsózhatjuk. Fedő alatt takarékon megfőzzük. Ha a végeredmény egy kicsit ragadós lesz, mondjuk túl sok volt rajta a víz, akkor nyugodtan tegyük be a sütőbe fedő nélkül kb. 20 perce, néhányszor keverjük át.

1 megjegyzés:

  1. Verus, nagyon guszta lett az ételed:)

    Kérlek, nézzél be hozzám, szeretnék valamit átadni Neked:) Örülnék, ha elfogadnád:)

    VálaszTörlés