Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. február 28., kedd

Fokhagymás sült sertésoldalas, lecsós tarhonyás körettel



·        1 kg sertésoldalas
·        4 gerezd fokhagyma
·        só, bors
·        zsír a sütéshez

A lecsóhoz
·        4 paradicsom, 4 paprika
·        2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma
·        só, bors, őrölt pirospaprika, Erős Pista
·        zsír

·        30 dkg tarhonya, 1 evőkanál vegeta


Az oldalast megmossuk, majd a csontok mellett feldaraboljuk. Sózzuk, borsozzuk és bedörzsöljük a zúzott fokhagymával. Lefedve a hűtőbe tesszük legalább két óráig. Ezután átrakjuk a húsokat egy kizsírozott tepsibe, egy két zsírpöttyöt teszünk a húsra, öntünk alá kb. 1 dl vizet és alufóliával lefedve betoljuk a 200 fokos sütőbe. Legalább egy órán át pároljuk, majd levesszük a fóliát és ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a hús. Ha igen akkor fólia nélkül tovább sütjük és aranybarnára pirítjuk. Ha még egy kicsit rágósnak érezzük, akkor tegyük vissza a fóliával együtt további 20 percre. 

Közben elkészítjük a lecsót. Ha vagyunk olyan szerencsések, és nyáron raktunk el télre, akkor egy üveget kapjunk elő a kamra polcáról, melegítsük fel, ha szükséges ízesítsük utána és már készen is van. Ha nem, akkor friss zöldségekből készítsük el. Egy kevés zsiradékon közepes lángon gyakori kevergetéssel megdinszteljük a vékony karikákra vágott hagymát, majd a serpenyőt lehúzva a tűzről hozzá adjuk a zúzott fokhagymát is. A paprikát kicsumázzuk és kb, 1 cm-es szeletekre vágjuk, a hagymához adjuk a cikkekre vágott paradicsommal együtt. Én úgy szeretem a lecsót, ha  paradicsom teljesen szétfő, de a paprika még enyhén roppanós. Ezért szoktam egyszerre beletenni a paprikát a paradicsommal.  Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, ha enyhén csípősen szeretjük, akkor teszünk bele egy kis Erős Pistát is. Lefedve néhány perc alatt  készre főzzük.

A tarhonyát egy kis zsiradékon aranybarnára pirítjuk, majd felöntjük dupla annyi vízzel és belekeverjük a vegetát, enyhén meg is borsózhatjuk. Fedő alatt takarékon megfőzzük. Ha a végeredmény egy kicsit ragadós lesz, mondjuk túl sok volt rajta a víz, akkor nyugodtan tegyük be a sütőbe fedő nélkül kb. 20 perce, néhányszor keverjük át.

1 megjegyzés:

  1. Verus, nagyon guszta lett az ételed:)

    Kérlek, nézzél be hozzám, szeretnék valamit átadni Neked:) Örülnék, ha elfogadnád:)

    VálaszTörlés