· 8-10 paprika
· 40 dkg darált sertés hús (tarja, lapocka, aprólék)
· 10 dkg rizs
· 2 tojás
· 1 közepes méretű vöröshagyma
· 2-3 gerezd fokhagyma
· só, bors, pirospaprika
· 1 kiskanál vegeta
· 20 – 25 dkg sűrített paradicsom
· cukor
· 3-4 evőkanál olaj
· 3-4 evőkanál liszt
· néhány szál zellerzöld, petrezselyemzöld
A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, az ereket és magokat eltávolítjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát apró kockákra vágjuk. A zellerzöldet, valamint petrezselyemzöldet megmossuk, összevágjuk
A töltelékez a hagymát egy serpenyőben mérsékelt tűzön, kevés olajon üvegesre fonnyasztjuk, majd lehúzva a tűzről hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és jól átkeverjük. Egy nagyobb tálba tesszük, majd hozzákeverjük a darált húst, a jól átmosott rizst, a tojásokat, egy-két csipetnyi pirospaprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és alaposan összedolgozzuk. Majd megtöltjük a paprikákat (nem túl szorosan, mert főzés közben a rizs megdagad, és szétrepedhetnek a paprikák). Egy nagy lábosban a sűrített paradicsomot másfél, két liter vízzel, egy kávéskanál sóval, ízlés szerinti cukorral, csipetnyi borssal és a zellerzölddel felforraljuk. Rendszerint üveges, kb. 2,5 dl-es sűrített paradicsomot használok, de ha nincs, akkor 3-4 kis konzerv sűrített paradicsom is tökéletes. Ha már forr, beletesszük a paprikákat, és mérsékelt tűzön, lefedve puhára főzzük (kb. 30 perc)
Ha elfogyott a paprikánk, de még maradt a töltelékből, akkor fél maréknyi gombócokat formázunk belőle és ha már ismét forr a víz, betesszük a paprikák közé.
Amikor a paprikák megpuhultak, kb. fél óra, óvatosan, szűrőkanállal kiemeljük a paradicsomléből és egy nagy tányérra, tálba tesszük. 3-4 evőkanál lisztet simára keverünk 2 dl hideg vízzel, majd folyamatosan kevergetve a paradicsomléhez adjuk. Takarékon kb. 5 percig szelíden forraljuk, közben kevergetjük, nehogy leégjen. Ha már kellően sűrű, a paprikákat visszatesszük a mártásba, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel és éppen csak összeforraljuk. Ízlés szerint utánaízesítjük sóval, cukorral. Héjában főtt burgonyát kínálunk mellé.
Kedves Verus! Nagyon tetszik a töltött paprikád,annyira, hogy holnap megyek vásárolni, és el is készitem. Ránézésből, meg a receptedből látom, hogy finom lesz.Köszönet a rózsaszörpért. Még nem kóstoltam, de megpróbálom elkésziteni. Van piros futórózsám, illatos, az unokáim biztosan örülni fognak neki. Sok szeretettel üdvözöllek :Teca
VálaszTörlés