· 20 dkg rétesliszt
· 50 dkg finomliszt
· 2 tojás + 1 felvert tojás a tetejére
· 5 dkg friss élesztő
· 2 evőkanál olaj
· 15 dkg cukor
· 2-3 csipetnyi só
· 2 csomag vaníliás cukor
· 2 dl habtejszín
· kb. 1,2 dl tej
A kakaós krémhez:
A kakaós krémhez:
· 12 dkg margarin
· 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál kakaópor
· 3-4 csipetnyi fahéj
Fontos, a hogy a tészta hozzávalói szoba-hőmérsékletűek legyenek. A kétféle lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, hozzáadjuk a cukrot, sót. A tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a tojásokkal, tejszínnel együtt azt is a liszthez adjuk. Alaposan összekeverjük, kézzel összegyúrjuk, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, hozzáadva a két kanál olajat is. kb. 8-10 perc, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. Közepesen kemény tésztát kell hogy kapjunk, akkor jó, he nem ragad a kezünkhöz és könnyen elválik a tál oldalától.
Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen 1-1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a kakaós krémet. A margarint enyhén megolvasztjuk és elkeverjük benne a kakaót, cukrot, fahéjat.
Ha a tészta megkelt, borítsuk egy lisztezett deszkára, enyhén gyúrjuk át, osszuk 4 egyenlő darabra, és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután sokkal könnyebb nyújtani, formázni. Három darabot téglalap alakúra vékonyan kinyújtunk, megkenjük a kakaós krémmel és a hosszanti oldalától kezdve lazán felcsavarjuk. Kb. 30 cm. hosszú lett egy rúd. Ha mindhárom rúd megvan, összefonjuk őket. A megmaradt tészta darabból két egyforma hosszúságú hengert sodrunk, összecsavarjuk, majd középen a fonatra helyezzük, nagyon lazán megnyomkodjuk.
Kenjük le az egészet a felvert tojással majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakva, toljuk az 50 fokos sütőbe. A sütő aljára egy hőálló tálba tegyünk vizet és ebben a gőzben kelesszük a duplájára. Kb. 45-50 perc. Utána vegyük ki és kenjük le ismét tojás sárgával. A sütő hőfokát tekerjük fel 200 fokra, tegyük vissza a kalácsot és süssük 15 percig, majd a hőfokot levéve 180 fokra kb. 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára. A vizes tálat nem vesszük ki. Ha a teteje nagyon pirulna, egy fehér papírral, vagy alufóliával fedjük le, és úgy süssük tovább. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.
Nagyon szép lett a kalács, most megennék egy szeletecskét :)
VálaszTörlésKöszönöm. Én is :-)) Sajnos elég hamar elfogyott, azt hiszem sütnöm kellene megint.
VálaszTörlés