· 1,5 kg sertés dagadó
· 2 száraz zsemle
· kb. 1,5 dl tej
· 1 fej vöröshagyma
· 2 gerezd fokhagyma
· 1 főt tojás
· 2 tojás
· 40 dkg mirelit zöldség (borsó, répa, kukorica, zöldbab)
· fél csokor petrezselyem zöldje
· só, bors
· olaj vagy zsír a sütéshez
· 1 kg burgonya
A dagadót megmossuk, majd egy éles késsel, bátrabbak az újaikat is használhatják, óvatosan felszúrjuk. Kívül, belül megsózzuk, borsozzuk, majd legalább egy órán át pihentetjük. A száraz zsemléket beáztatjuk a tejbe, majd hozzáadjuk a kiengedett zöldségeket, apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, a felszeletelt főtt tojást, valamint a két nyers tojást. Jól összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk és belekeverjük az apróra vágott petrezselyem zöldet is. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a dagadót. A rést hústűvel, vagy fogpiszkálóval összetűzzük.
Egy tepsit kiolajozunk, kizsírozunk, beletesszük a húst és fóliával lefedve 200 fokos előmelegített sütőben kb. másfél óra alatt puhára pároljuk. Külön vizet nem adunk hozzá. Ha a hús megpuhult, levesszük a fóliát és addig sütjük tovább, míg a hús szépen megpirul.
A krumplit meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk és egy tűzálló tálba rendezgetjük. Ha maradt töltelékünk, tegyük azt is tálba és köréje rakosgassuk a krumplit. Enyhén locsoljuk meg olajjal, sózzuk meg, én egy kis csipet bors is szórtam rá, fedjük le fóliával és kb.35-40 perc alatt pároljuk puhára. Utána vegyük le a fóliát és süssük ropogósra. Ha hőlégkeveréses a sütőnk, akkor a krumplit egyszerre süthetjük a hússal, ebben az esetben elég a 180 fok.
Friss kenyérrel, paradicsommal kínálva, hidegen vékonyan felszeletelve reggelinek is bátran ajánlom.
Jó étvágyat kívánok!
Guszta és nagyon finom lehet ezzel a sok zöldséggel! Egy szeletkét most szívesen megkóstolnék!:-)
VálaszTörlésIsteni finom lehet:)
VálaszTörlésAnyukám régen sokszor sütött ilyen töltött husit. nagyon szerettem, nem is értem miért nem sütöttem még ilyet...nagyon guszta és milyen csodás színe van!
VálaszTörlésImádom a töltött húsokat, nagyon tetszik a Te változatod!!!
VálaszTörlés