Ez a süti nagy büszkeség nekem, 16 éves fiam, Csenger első almás pitéje. Nemrég kezdett alkotni a konyhában, ez volt élete harmadik sütije. Isteni jól sikerült, egymás után zsebelte be az elismeréseket. :)
Az eredeti recept Mariannkonyha oldalán található, Csenger annyit változtatott rajta, hogy a reszelt almát nem párolta meg sütés előtt, csak hagyta állni fél órát, majd kifacsarta a levét. Margarin helyett vaj került a tésztába.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 kis pohár tejföl
- két csipetnyi só
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 zacskó sütőpor
- 1 egész tojás és 2 tojás sárgája
A töltelék hozzávalói:
- 2,5 kg savanykásabb alma
- 15 dkg cukor
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- egy kanál citromlé ( opcionális)
+ egy tojás a kenéshez, porcukor a tetejére
- Először elkészítjük a tölteléket.Az almát megpucoljuk, egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot és a fahéj felét, majd legalább 20 percig állni hagyjuk.
- Közben elkészítjük a tésztát.
- A lágy vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a többi hozzávalót és kézzel alaposan összegyúrjuk, majd két cipóra osztjuk. Pár percig pihentessük utána, úgy sokkal könnyebb kinyújtani.
- Lisztezett deszkán vagy két sütőpapír között egyenként téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, majd az egyiket beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe. A mi tesink mérete 40 x 32 cm.
- A lereszelt almából kézzel kinyomkodjuk a levet, majd egyenletesen elrendezgetjük a tésztán. Megszórjuk a maradék fahéjjal, majd befedjük a második lappal. Villával megszurkáljuk, majd lekenjük a felvert tojással.
- 170 fokos előmelegített sütőben légkeveréses módban 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Ha kihűlt, a tetejét megszórjuk porcukorral.
Gratulálok, nagyon ügyes a fiatalember, de hát volt kitől tanulnia 😄. Nagyon finom sütitek lett a hétvégére 😀.
VálaszTörlésNagyon ügyes a fiad guszta finom süteményt sütött! Gondolom gyorsan fogyott:)
VálaszTörlésKöszönöm az említést Verus, örülök, hogy felkerült a blogodra. Nem véletlen ilyen ügyes Csenger ....nem esik messze az alma a fájától!😉🍎🍏😍
VálaszTörlésKöszönöm Mariann! Vicces, de még egy almás pite recept sem volt fent, így most ennek különösen örültem!🙂
TörlésKöszönöm az említést Verus, örülök, hogy felkerült a blogodra. Nem véletlen ilyen ügyes Csenger ....nem esik messze az alma a fájától!😉🍎🍏😍
VálaszTörlésKöszönöm az említést Verus, örülök, hogy felkerült a blogodra. Nem véletlen ilyen ügyes Csenger ....nem esik messze az alma a fájától!😉🍎🍏😍
VálaszTörlés