· 8 tojás
· némi maradék sült krumpli
· 8-10 dkg erdélyi szalonna
· 1 közepes fej vöröshagyma
· 2 gerezd fokhagyma
· 1 dl tej vagy főzőtejszín
· só, bors, két csipetnyi pirospaprika
· néhány karika kolbász
· olaj vagy zsír
Ezt a tartalmas reggelit akkor szoktam készíteni, ha előző estéről maradt egy kis sült krumpli, kb. 1 krumplinyi. Valójában egy sült krumplis omlettről van szó, a többi hozzávaló szinte mindig megtalálható a hűtőben. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd vékonyan felkarikázzuk. A szalonnát kb. fél cm-es csíkokra vágjuk és egy serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és gyakori kevergetéssel üvegesre pároljuk. Ezután beletesszük a zúzott fokhagymát, csipetnyi pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a felkockázott sült krumplit is. Átkeverjük és beleöntjük a lazán felvert tejes/tejszínes tojást. Egyszer átkeverjük, a tetején elrendezgetjük a kolbászkarikákat és takarékon, lefedve kb. 10-12 perc alatt megsütjük. Kevergetni többet nem szabad. Ha a teteje már szilárd, levesszük a tűzről. Szeletelve tálaljuk. Friss saláta, savanyúság illik mellé.
Jó étvágyat kívánok!
Nálam ez inkább paraszt estebéd lenne, mert reggel nem tudok enni, tudom kellene, de nem megy. Viszont vacsira tökéletes:)
VálaszTörlésNekem meg pont fordítva, ha ilyet ennék este, szerintem nem nagyon aludnék :-) Reggel meg megtölt energiával...
VálaszTörlésNagyon jók a parasztreggeli variációk egy hétvégi reggelen. Én újabban céklát sütök bele, külön-külön sütöm a hozzávalókat tefál edényben így alig kell olaj, a végén pedig amikor egybeöntöm teszek bele egy kevés savanyú uborkát és fokhagymát és ezeket tejszínnel együtt még egy kicsit összepárolom. A tojást tükörtojásként teszem a tetejére.
VálaszTörlés