Hozzávalók:
- 60 dkg fehér liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 5 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 2 tojás sárgája
- 1 citrom reszelt héja
- kb. 3 dl langyos tej
- 7 dkg vaj
- A szóráshoz: kb 12 dkg darált dió, 3 evőkanál cukor, 5 dkg vaj
- Egy deci langyos, cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat, cukrot, a két tojás sárgáját, egy csipetnyi sót, belereszeljük a citrom héját. Végül belekeverjük a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt.
- Kézi robotgéppel fényes, lágy tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett vagy sütőpapíros deszkán kb. 4-5 cm vastagra kinyújtjuk. Egy magasabb falu formát, nálam kerek kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, az alját és az oldalát is átkenjük olvasztott vajjal.
- A kinyújtott tésztából galuskákat szaggatunk, én pogácsaszaggatót vagy egy kisebb átmérőjű poharat szoktam használni.
- A galuskákat egymás mellé rendezzük a formában úgy, hogy legalább 1 cm rés legyen közöttük, így bőven lesz helyük megnőni. Lekenjünk olvasztott vajjal majd megszórjuk a diós cukros keverékkel.
- Ezt addig ismételjük, míg a galuskák elfogynak. Nálam ebből a mennyiségből 3 réteg jön ki. Fontos, hogy a galuskák között elég hely maradjon. Ne felejtsük el vajjal megkenni, dióval megszórni!
- Sütés előtt további fél órát letakarva pihentetjük.
- Végül 170-180 fokos előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. A dió elég hamar megpirul, a sütés vége fele egy fóliával letakarhatjuk, hogy ne égjen meg. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is megsült.
- Ha kész az aranygaluska, hagyjuk kissé kihűlni, majd jó sok vanília öntettel nyakon öntve tálaljuk! :)))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése