Gyerekkorom egyik kedvence, anyukám, nagyim sokszor készített. Hagyományos módon, főzött habgaluskákkal...most egy új, sokkal gyorsabb mikrós változatot próbáltam ki. Az elején kicsit szkeptikus voltam és a mikrót is csak melegítésre szoktam használni, de ez most tényleg bevált. Persze a tejes mártás hagyományos módon készült.
Az eredeti madártej receptjét ITT találjátok!
Hozzávalók a mártáshoz:
- 1,5 liter tej
- 7 nagyobb tojás sárgája
- 10 evőkanál cukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- 2 evőkanál vanília aroma ( opcionális)
- csipetnyi só
- 1 púpos evőkanál liszt + kb 3 evőkanál tej
Hozzávalók a habgaluskához:
- 7 tojásfehérje
- 2 evőkanál cukor
- A tejet lassú tűzön elkezdjük melegíteni.
- A tojásokat ketté választjuk. A sárgájához adjuk a cukrot és habosra keverjük.
- A lisztet pici tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzákeverjük a cukros tojássárgához. Hozzáadjuk a vanília aromát is.
- A meleg tejből egy nagyobb evőkanálnyit merünk a cukros, lisztes, tojásos keverékhez, azaz hőkiegyenlítést végzünk. Végül mindezt visszaöntjük a tejbe és addig kevergetjük, míg besűrűsödik. Forralni nem szabad, mert a tojás összeugrik, csúnya, pelyhes lesz. Ha mégis így jártunk, botmixerrel átmegyünk rajta, így újra finom krémes lesz. :) Tapasztalat sajnos...:)) Ha készen van a mártás, elkészítjük a habgaluskákat.
- A tojásfehérjét a 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük.
- Egy nagyobb, lapos, vízzel megnedvesített tányérra evőkanálnyi galuskákat szaggatunk, pici helyet hagyunk köztük mert nőni fognak. 750-800 watton 1 perc alatt gyakorlatilag megfőzzük. Végül a meleg madártejre pakolgatjuk. Hűtőben tároljuk, hidegen is isteni finom....én úgy szeretem igazán! :))
Szép nagyok lettek a habgaluskáid ! Nagyon guszta és szívesen bekanalaznék most belőle:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva!🙂
VálaszTörlésHű de guszta! Lehet kérni belőle? 😊
VálaszTörlés