· 50 dkg fehér liszt
· 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
· 1 dl étolaj
· 2 dl kefír
· 4 dl víz
· 5 dkg élesztő
· 1,5 evőkanál só
· 1 kiskanál cukor
· 1 tojás a kenéshez
Fontos, hogy minden hozzávaló langyos, szobahőmérsékletű legyen, ez segíti a tésztát a kelésben. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben, hozzáadva a cukrot és egy kiskanál lisztet. Miután ez elkészült, a kétféle lisztet és a többi hozzávalót egy tálban összekeverjük, először kézzel jól átgyúrjuk, majd kézi robotgéppel 6-7 percig dagasztjuk. Ha a tészta ragacsos marad, akkor azt jelentheti, hogy túl sok volt a víz, egy kis liszt hozzáadásával még dagasszuk egy kicsit. A tészta akkor jó, ha már elválik a tál oldalától. Ezután letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kb. egy óra. Ha már megkelt, átgyúrjuk és formázzuk cipó vagy hosszúkás alakura. A tetejét egy éles késsel tetszés szerint beirdaljuk és további 30 percet hagyjuk pihenni. Utána lekenjük a tetejét a korábban felvert tojással és betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe. Sütési ideje kb 35-40 perc. Amikor már szép aranybarna, készen is van. Ebből az adagból egy nagyobb vagy két közepes méretű kenyér lesz. Víz helyett tejjel is készíthetjük. A már kihűlt kenyeret fagyasztóba is tehetjük, majd amikor szükség van rá elővesszük, és kifagyasztva ugyanolyan friss mint sütéskor.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése