Hozzávalók a tésztához
· 60 dkg liszt
· 3 dkg élesztő
· 2 db tojás sárgája
· 2 evőkanál olaj
· egy csipet só
· 7 evőkanál cukor
· 2.5-3 dl tej
Hozzávalók a töltelékhez: 10 dkg vaj, 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 8 evőkanál cukor
- Az élesztőt egy kanál liszttel és cukorral felfuttatjuk a langyos tejben, majd összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, olajjal, sóval és annyi langyos tejjel, hogy közepesen lágy kelttésztát kapjunk. Az elején robotgéppel dagasztjuk 5-6 percig, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk.
- A tészta akkor jó, ha a dagasztás során szépen elválik a tál oldalától.
- Kilisztezett tálban, konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd lisztes deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk.
- Meglocsoljuk az olvasztott vaj felével, meghintjük a porcukros kakaóval, majd felsodorjuk.
- Éles késsel másfél ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és az így kapott csigákat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rendezgetjük. További 20 percig hagyjuk kelni. Kétféle módón rendezhetjük el a tálcán, vagy szorosan egymás mellé, akkor sütés közben felfelé nőnek, vagy nagyobb közökkel, úgy pedig szélességben terebélyesednek.
- Végül megkenjük a maradék vajjal és betesszük a 180 fokra előmelegetítt sütőbe. Kb. 30 perc alatt készen vannak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése