· 60 dkg liszt
· 5 dkg élesztő
· 4 tojás sárgája
· 15 dkg vaj
· egy csipet só
· 8 evőkanál cukor
· 3 evőkanál kakaópor
· egy csipet fahéj
· egy citrom reszelt héja
· 5 dkg mazsola
· 2.5-3 dl tej
· 1 tojás a kenéshez
Az élesztőt egy kanál liszttel és cukorral felfuttatjuk a langyos tejben, majd összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, az olvasztott vajjal, a reszelt citromhéjjal, fahéjjal, mazsolával, sóval és a tejjel. Közepesen lágy tésztát kapunk. Az elején robotgéppel dagasztjuk 5-6 percig, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk.
A tészta akkor jó, ha a dagasztás során szépen elválik a tál oldalától. Ezután alaposan kivajazzuk a kuglófformánkat, majd szépen belesimítjuk a tésztát, majd egy vékony konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha már megkelt, a tetejét lekenjük a felvert tojással és 200 fokos előmelegített sütőbe toljuk. 5 perc sütés után a hőfokot vegyük le 180 fokra és kb. 40 perc alatt készre sütjük. Mielőtt kivesszük a sütőből, tűpróbát teszünk, ha a tészta nem ragad, akkor készen van. Ha igen, akkor még sütjük egy kicsit. Ha a teteje nagyon elkezdene barnulni egy sima fehér lappal vagy sütőpapírral letakarjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése