Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. november 1., vasárnap

Székelykáposzta füstölt oldalassal


 Imádom a káposztás ételeket, ez az egyik kedvecem, nem is értem eddig miért maradt ki a receptek közül...:)   Sajnos a fiúk nem szeretik, de Bíborka annál inkább. :)


Hozzávalók:

  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 80 dkg tarja
  • kb. 30-40 dkg füstölt oldalas
  • só, bors, pirospaprika
  • 2-3 babérlevél
  • őrölt kömény ízlés szerint
  • 1 fej vöröshagyma
  • pár evőkanál olaj
  • 3-4 gerezd fokhagyma

  1. Először elkészítjük a pörköltalapot. Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
  2. Beledobjuk a felkockázott tarját, majd pár keveréssel fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk 1-2 csapott evőkanál pirospaprikával, ízlés szerint pár csipetnyi köménnyel. Jól átkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi. Beletesszük a babérlevelet és a csontok mentét feldarabolt oldalast is. 
  3. Fedő alatt félpuhára pároljuk a húst, majd hozzáadjuk a káposztát is. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi és az egészet puhára főzzük. Hústól, káposztától függően 1,5 - 2 óra. Időnként egy fakanállal lazán átforgatjuk, az elfőtt vizet igény szerint pótoljuk. 
  4. Friss kenyérrel, tejfőllel tálaljuk. 




Jó étvágyat kívánok!

2 megjegyzés: