Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2022. május 16., hétfő

Rakott nokedli darált hússal, jó tejfölösen

Nagyon szeretjük a rakott, csőben sült egytálételeket. Ez a nokedlis változat teljesen új, de isteni finom! Sokféleképpen variálható, legközelebb zöldséget is teszek bele, zöldbabbal pl. nagyon el tudom képzelni.


Hozzávalók a nokedlihez:

  • 40 dkg liszt
  • 2 tojás
  • víz

 

Hozzávalók a húsos raguhoz:

  • 50 dkg darált hús, nálam most marha, sertés vegyesen
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 5-10 dkg bacon (ízlés szerint)
  • 2 gerezd fokhagyma vagy fokhagymakrém
  • só, bors
  • csipetnyi majoránna
  • két csipetnyi őrölt pirospaprika
  • kevés olívaolaj 

 

Továbbá 1 nagy pohár tejföl és reszelt sajt a tetejére. ( ízlés szerint tegyünk bele, én 2/3at használtam fel, de így utólag elbírta volna az egészet)

 

Elkészítés:

  1. Először a ragut készítjük el. A bacont felkockázzuk és kevés olajon pirítani kezdjük. Kis idő után hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és üvegesre pároljuk.
  2. Hozzáadjuk a daráltúst, fehéredésig kevergetve pirítjuk, sózzuk, majd hozzáadjuk a fűszereket is. Felöntjük annyi vízzel ami éppen ellepi, majd takarékon fedő alatt kb 20 percig pároljuk. 
  3. Közben a szokásos módon elkészítjük a nokedlit. A lisztet, tojást, sót egy tálba tesszük és annyi vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Sós, forró vízbe adagonként szaggatjuk, kifőzzük. Tálba szedve hagyjuk kissé kihűlni.
  4. A ragut addig főzzük, míg a leve elpárolog. Után belekeverünk 1-2 kanál tejfölt.
  5. A nokedlihez keverünk jó pár kanálnyi tejfölt, enyhén megsózzuk.
  6. Végül a nokedlit és a ragut egy nagy hőálló tálban rétegezzük. A nokedlit háromfelé osztjuk gondolatban.....Alulra a tejfölös nokedli, a ragu fele, ismét nokedli, a maradék ragu és kevés noki a tetejére. 
  7. Végül megszórjuk reszelt sajttal és 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt enyhén megpirul. 

 






 

 

 

6 megjegyzés:

  1. Ezt jól kitaláltad nagyon guszta! Tudnám szeretni akár zöldséggel is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva, legközelebb mindenképp kipróbálom zöldségekkel is. :)

      Törlés
  2. Nagyon finomat sütöttél, ezt most én is elfogadnám ebédre 😋!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki. Szeretjük a nokedlit mi is.

    VálaszTörlés