Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. július 23., szombat

Kovászos uborka krumplival





Hozzávalók egy 5 literes üveghez

  • 3,5 - 4 kg uborka
  • kb. 2,5 liter víz

Literenként 1 evőkanál só, egy kiskanál vegeta, néhány szem bors, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 marék kapor, egy közepes méretű krumpli

 Kenyér helyett krumplival készül és nagyon, nagyon finom!  Sokkal roppanósabb , mint amikor kenyérrel készült és hűvös helyen lefedve tárolva hónapokig eláll,  nem puhul meg.
  1. Az uborkákat alaposan átmossuk, egy kis kefével, vagy szivacs dörzsi részével eltávolítjuk a szúrós részeit, végül mindkét végénél  mélyen bevágjuk úgy, hogy a bevágások egymásra merőlegesek legyenek. 
  2. Jó szorosan beletesszük az alaposan kimosott üvegbe, hozzáadjuk a borst, megtisztított és félbevágott fokhagymát, kaprot.
  3. A vizet felforraljuk a sóval, ételízesítővel és még forrón az uborkára merjük úgy, hogy ellepje.  
  4. Rátesszük a megpucolt, megmosott, félbevágott krumplit. Az egészet lefedjük egy tányérral, nehezéket helyezünk rá és legalább 3 napra napos helyre tesszük.
  5. Amikor elkészül az uborka, még szép, áttetsző rajta a víz. Kivesszük a kaprot, krumplit, az uborkát átesszük egy másik üvegbe vagy egyéb tároló edénybe. 
  6. A levet átszűrjük, és az uborkákra öntjük. 
  7. Hűvös, sötét helyen tároljuk.





2 megjegyzés:

  1. Pontosan ma tettem ki a napra én is egy adagot:). Én mági-nál láttam a krumplis variációt, azóta úgy készítem. Nagyon finom!!

    VálaszTörlés
  2. Kipróbálom a krumplis variációt!

    VálaszTörlés