Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2023. február 12., vasárnap

Császárzsemle

 


Életem első császárzsemléje. Limara receptje alapján készült, de kicsit változtattam az adagokon. Most, hogy ennyire drága lett a kenyér, pékáru, ha van és lesz időm,  itthon fogom megsütni a zsemléket. A gyerekeknek mindig csomagolok reggelit a suliba, de sokszor van, hogy az előző nap vásárolt zsemle, kifli másnap reggelre már full száraz. Na ez a házi zsemle, tuti nem lesz az! :)) 

A megadott adagból 8 nagy zsemle lett. 


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 kiskanál só
  • 1 csipetnyi cukor
  • 1,8 dl langyos tej
  • 1,7 dl langyos víz
  • 5 dkg puha vaj
  • szezámmag a tetejére ( elhagyható)

Elkészítés:
  1. A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, cukrot, élesztőt, tejet, vizet és a puha vajat. 
  2. Kézi robotgéppel lágy, de rugalmas tésztát dagasztunk, ami elválik a tál oldalától. Ha túl ragacsos, kis lisztet adjunk még hozzá, ha kemény, akkor tejet.
  3. Dagasztás után letakarva a duplájára kelesztjük.
  4. Miután megkelt, lazán átgyúrjuk a tésztát, hengerré formázzuk és 8 egyenlő részre vágjuk. Gombócokat formázunk és kb 10  percig letakarva pihentetjük. Utána sokka könnyebben tudjuk sodorni, formázni.
  5. A pihentetés után a gombócokból kb. 45-50 cm-es rudakat sodrunk.
  6. A formázás menete: először egy laza csomót kötünk,  majd a jobb oldali tészta csíkot középen alulról átdugjuk, ha elég hosszú, akkor rácsavarjuk a csiga szélére. Ezután megfordítjuk a tésztát és a másik lelógó darabot is átdugjuk középen. Bonyolultnak tűnik, de készítéskor adja magát...:))
  7. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket és kb. 30 percig konyharuhával lefedve pihentetjük.
  8. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
  9. Végül lekenjük a zsemléket vízzel, kicsit a sütőpapírt is,  megszórjuk szezámmaggal és betoljuk a sütőbe.
  10. 200 fokon, alul felül módban kb 20 perc alatt megsütjük.









Jó étvágyat kívánok!

3 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek lettek a zsemléid, a megformázásuk is nagyon tetszetős! És biztos nagyon finomak is voltak.😀 Lehet hogy kipróbálom majd, mert nagyon megtetszettek!
    Amióta ilyen csillagászati ára van a péksüteményeknek, nem nagyon kerülnek az asztalunkra kiflik, zsemlék....
    Néha sütök kenyeret, kisebb bucit, kiflifélét, de a kemencében sültek azért mégis másmilyenek, mint amik a gázsütőnkben sülnek ki.... de azért szoktak sikerülni, több-kevesebb sikerrel 😀.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek és biztos finomak még másnapi is ha maradt belőle?

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek lettek a zsemlék. Eddig el se tudtam képzelni, hogy hogyan készülhettek. Nagy segítség a fázisfotó.

    VálaszTörlés