Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. április 28., csütörtök

Pitypang szirup vagy mézszirup


·        200 g pitypangvirág (kb. 2-3 összmarok)
·        800 ml víz
·        1 kg cukor
·        1 citrom
·        egy csipetnyi őrölt szegfűszeg



A pitypangról: Virágzás előtt gyűjtjük a levelét, ősszel vagy tavasszal a gyökerét, virágzás idején a szárát. Az egész növény gyógyhatású. A friss virágszárból naponta ötöt-hatot nyersen megeszünk, krónikus májgyulladás esetén is gyors javulás remélhető. Használ cukorbetegség ellen is.

Cukorbetegek naponta fogyasszanak legalább tizet a szárából, amíg a pongyola pitypang virágzik.
 A szárat virágostul mossuk meg, csak akkor távolítjuk el a virágfejet és lassan szétrágjuk.
A szár kezdetben egy kicsit keserű, de ropogós és nedvdús. Az állandóan betegeskedő embereknek, akik levertnek és fáradtnak érzik magukat, ajánlatos kéthetes kúrát csinálniuk a gyermekláncfű szárával.

Megszünteti a bőrviszketést, a sömört, a kiütéseket, javítja a gyomornedv kiválasztást, és megtisztítja a gyomrot mindenféle pangó anyagtól. A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését.Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirokcsomó-duzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez.
Sárgaság és lépbántalom ellen szintén eredményesen alkalmazható.

A pitypang gyökere, nyersen fogyasztva - de szárítva is -, teának, vértisztító, emésztést elősegítő, izzasztó és vizelethajtó, valamint élénkítő hatású.
Vérhígító hatása sűrűvérűség ellen kitűnő.




A szirup elkészítése:


  1. A vizet feltesszük forrni és a már meleg vízbe beletesszük a cukrot és olvadásig melegítjük, néhányszor megkeverjük. 
  2. Amikor az összes cukor feloldódott, beletesszük a pitypangvirágokat, a vékony szeletekre vágott citromot és a csipetnyi szegfűszeget is. 
  3. Takarékon fedő alatt  addig melegítjük amíg bugyborékolni kezd, után levesszük a tűzről. Forrnia nem szabad, hogy a vitaminok benne maradjanak.
  4.  Lefedve egy napig pihentetjük. 
  5. Másnap ismét felforrósítjuk, de most sem szabad forralni, majd egy szűrő segítségével kihalásszuk belőle a citromkarikákat és a virágokat. 
  6. A szörpöt jól zárható üvegekbe töltjük és legalább 24 órára meleg dunsztba rakjuk. (kis ládába vagy dobozba bebugyolálva paplannal, takarókkal hogy minél lassabban hűljön ki)

 Fontos, hogy amikor a szörpöt üvegekbe töltjük a tölcsérre egy gézlapot vagy egy erre a célra befogott selyemharisnya darabot húzzunk, így a szörp szép átlátszó és tiszta lesz. Méz szirupnak is nevezik, mézhez hasonlító íze, színe és sűrűsége miatt. Ásványvízzel vagy szódával hígítva frissítő italként ajánlom. Koktélokhoz, süteményekhez önmagában, szirupként.



5 megjegyzés:

  1. Szia Verus! Nagyon örülök ennek a receptednek!
    Lassan aktuális lesz újra :))
    Ki fogom próbálni, köszi!!!

    VálaszTörlés
  2. Szia Margoo, üdvözöllek nálam! Én is nagyon várom már, tavaly nagyon hamar elfogyott. És nagyon szívesen :-)

    VálaszTörlés
  3. Nálunk is mindig gyorsan fogyott, amikor a lányaim még gyerekek voltak, minden évben készítettem.

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon tetszik ma ki is probalom meg sosem hallottam errol,koszonjuk a receptet

    VálaszTörlés