Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. június 12., vasárnap

Cseresznye és meggybefőtt




·        cseresznye, meggy
·        cukor, víz
·        egész fahéj, szegfűszeg
·        celofán, befőttes gumi


Évek óta tartósítószer nélkül készítem a befőtteket, és hosszú ideig elállnak. Idén még két éve elrakott cseresznyebefőttet is találtam a kamra polcán tökéletes állapotban. Sok tényezőtől függ, hogy a befőttek ne romoljanak meg.
Nagyon fontos, hogy csak egészséges, ép meggy és cseresznyeszemeket használjunk. A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, mielőtt az üvegekbe tesszük. Ugyanennyire fontos a befőttesüvegek, fedelek tisztítása, csírátlanítása. Én a mosogatógépben szoktam átmosni majd szárítani , ez mindig bevált, de lehet a sütőben is csírátlanítani őket. 
És most jöjjön a folyamat. Megfőzzük a szirupot, egy liter vízhez 50 dkg cukrot használok. Ha készen van a szirup, a tiszta befőttesüvegek aljára teszek egy két szem szegfűszeg, illetve fahéj darabkát, majd megtöltöm az üvegeket az előzőleg megmosott meggy vagy cseresznyeszemekkel. Tele rakom az üvegeket, de nem nagyon szorosan, csak amennyi lazán belefér. Nyomkodni nem szabad. Ezután egy merőkanállal belemerem színültig a szirupot, majd celofánnal lefedem és begumizom. A celofán akkor fed igazán jól, ha előtte egy kicsit benedvesítjük. Egy lapostányérba szoktam néhány kanál vizet tenni, ebbe mártom a celofánt és úgy simítom rá az üvegre, majd rögzítem a gumival. A celofánra kerül a befőttesüveg fedele, jól rácsavarva. Ezután jöhet a gőzölés. Egy nagy lábasban vizet melegítünk és ha már meleg, beleállítjuk az üvegeket. Közepes lángon kb. 40 percig gőzöljük. Amikor az üvegekben kis buborékok vannak és a fedő is megemelkedett, készen van. Ekkor egy konyharuha segítségével óvatosan vegyük ki, vigyázzunk, mert nagyon forró és minden üveget egyszer fordítsuk a tetejére. Ezután mehet is a paplanok, takarók közé száraz dunsztba, legalább egy napra, de legjobb, ha két napig hozzá sem nyúlunk. Utána beköltözhetnek a kamra polcára. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése