Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. december 3., szombat

Babos zöldségkrém télire



·        4 kg kápiapaprika
·        1kg vörös bab
·        2 kg vöröshagyma
·        0,7 dl olaj
·        0,3 l sűrített paradicsom
·        6 nagy gerezd fokhagyma
·        3 babérlevél
·        ízlés szerint szárított kakukkfű, borsikafű, petrezselyem
·        só, bors

Elkészítése és hozzávalóit tekintve sokban hasonlít a zakuszkára.
A hagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és kb. 3 dl olajon lassú tűzön gyakran kevergetve üvegesre pároljuk. A hagyma mennyiségét tekintve elég hosszadalmas művelet, de megéri. Arra vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz. A legvégén beletesszük a zúzott fokhagymát, szárított zöldfűszereket és 1-2 percig folyamatosan kevergetve takarékon pirítjuk, majd az egészet félretesszük.

Ha nem találunk kápiapaprikát, vegyünk enyhén pirosas tv paprikát és pritamint felesben. 
Ha lehetőségünk van, a paprikát legjobb kint a szabadban, nyílt tűzön egy rácson megsütni. Ha már kezd a héjuk szenesedni, tegyük egy nagy tálba, várjuk meg míg kihűl, majd a paprikákról vegyük le a héjukat. Bent a lakásban is kivitelezhető a művelet, ebben az esetben egy platnit helyezzünk a gázlángra és ott pirítsunk. Elég sok füsttel és erős illattal jár, de mindenképp megéri a végeredmény. Ha semmiképp nem akarjuk a lakást telefüstölni, marad a sütőben sütés.

A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, eltávolítjuk a magházát és egy nagy tepsibe rakva betoljuk a 220 fokos sütőbe. Időnként megforgatjuk, és kb.1 óra alatt megsütjük. Amikor már szépen barnulni kezdett a héja, és lehetett érezni a finom sült paprikaillatot kivesszük, hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd a héját levesszük. Robotgéppel összepépesítjük, majd jön a következő adag. Nekem két adagban sikerült megsütni. Ha megvan a  paprikakrémünk, hozzáadjuk a maradék olajat, sózzuk, beletesszük a babérleveleket és tűzre téve forrástól számítva takarékon legalább egy fél órán át főzzük, pároljuk.  Szinte folyamatosan kevergetni kell, mert nagyokat rotyog és ha nem vigyázunk, minden tele lesz paprikakrémmel, rosszabb esetben mi is könnyen megsérülhetünk.

Ha szárazbabot használunk, akkor enyhén sós vízben főzzük puhára és turmixoljuk össze. Ha konzervbabot vettünk, akkor csak öntsük le róla a levet és már turmixolhatjuk is. Konzervnek a Bonduell-t ajánlom, nagyon finom. Ha a paprikakrém tetején elkezd megjelenni az olaj, akkor adjuk hozzá a többi belevalót, sűrített paradicsomot, a pürésített babot, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Forrástól számítva takarékon szinte folyamatosan kevergetve további egy órán át főzzük. Akkor van készen, ha az olaj megjelenik a zöldségkrém tetején.
  
Még forrón kanalazzuk alaposan elmosott, csírátlanított kis üvegekbe, celofánnal, fedővel zárjuk le és legalább 1 napra tegyük takarók közé, száraz dunsztba, majd mehet a kamra polcaira. Mivel tartósítószert nem tartalmaz elég romlandó finomság. Felbontás után hűtőszekrénybe tároljuk és igyekezzünk néhány nap alatt elfogyasztani. Friss kenyérrel, pirítóssal kínáljuk.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése