Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. április 9., csütörtök

Joghurtos zsíros pogácsa



Szeretem a zsírral készült pogikat, tésztája sokkal lágyabb és másnap is puha marad. A joghurt szintén lazít rajta, a teteje a rásült sajttól ropogós, belül finom puha....bátran ajánlom! :)


Hozzávalók:

  • 50 dkg fehér liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 zacskó szárított
  • 2 dl natúr joghurt
  • 4 evőkanál zsír, nálam libazsír
  • 1 evőkanál só
  • csipetnyi cukor
  • kb. 1 dl tej
  • 1 tojás + további 1 a kenéshez
  • kb. 15 dkg reszelt sajt a tetejére, nálam edami vagy trappista

  1. Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ha szárítottat használunk, azt nem kell felfuttatni, csak keverjük  a lisztbe. 
  2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű joghurtot, tojást, zsírt, sót és a felfuttatott élesztőt. Lágy tésztát dagasztunk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha jó idő van, ez nálam kb. fél óra. 
  3. A megkelt tésztát lisztezett vagy sütőpapíros deszkára borítjuk, kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. 
  4. Pogácsaszaggatóval vagy egy kis pohárral kiszaggatjuk, átesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire és konyharuhával letakarva további 20 percig pihentetjük. 
  5. Két adagban sütöttem, egy sorba 4 pogit tettem, sütés közben elég nagyra nőnek. 
  6. Sütés előtt lekenjük a felvert tojással, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
  7. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. 







Jó sütögetést kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése