Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. június 28., csütörtök

Sajtos - tejfölös töltött tök kapormártással



·        1 nagyobb tök (1.5 kg), vagy két kisebb
·        35 dkg darált sertés hús
·        7 dkg rizs
·        10 dkg gomba
·        1 közepes méretű krumpli + 2 nagyobb
·        egy fej vöröshagyma
·        só, bors, pirospaprika
·        2 gerezd fokhagyma
·        1 tojás
·        2  dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt


Egy másfél kg körüli tököt hosszában kettévágunk, meghámozzuk, a magjait és a mellette lévő szivacsos részt kanállal kikapargatjuk. Enyhén sós vízben félpuhára főzzük. A vízbe akkor tegyük bele, ha már forr és csak 2-3 percig hagyjuk benne, különben nagyon hamar szétfő. 
A gombát megpucoljuk, megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. Közben egy nagyobb fej hagymát kockákra vágunk – nem kell nagyon apróra –, és kevés olajon gyakori kevergetéssel megpároljuk. Ha már szép üveges, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a vékonyra szeletelt gombát, valamint egy nagy lyukú reszelőn lereszelt krumplit is. Kb. 5-10 percig kis lángon pároljuk, majd hozzáadjuk a darált húst is. Darált húsként használhatunk sertéstarját, lapockát, vagy aki nem szereti a vörös húsokat, szárnyast is lehet, a combot kevésbé ajánlom, szerintem az túl száraz. Fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és saját levében egy kicsit átpároljuk, majd egy kis pirospaprikával is megszórjuk. Mikor elkészült, egy kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzákeverünk 7 dekányi előre megfőzött rizst. Egy egész tojást elkeverünk három evőkanál tejföllel, a húshoz keverjük, és beledolgozunk még egy félcsokornyi apróra vágott kaprot. 



Ezt a masszát belepakoljuk a kivájt tökökbe, amiket egy kicsit kiolajozott tűzálló tálba vagy tepsibe fektettünk. Ha marad a húsos masszából, azt tegyük nyugodtan mellé. A burgonyákat megpucoljuk, karikákra vágjuk és tök körül elrendezgetjük, enyhén megsózzuk. Fóliával lefedve kb. fél órára 200 fokos előmelegített sütőbe tesszük. Majd kivesszük, ha sok víz lett az alján óvatosan öntsük le.A töltelék tetejére simítsuk a maradék tejfölt és további 15 perce visszatoljuk a sütőbe. Ezután szórjuk meg a reszelt sajttal és addig tegyük vissza  sütőbe, míg a sajt ráolvad.
Kapormártással tálaljuk. recept itt!




10 megjegyzés:

  1. Ez nagyon nekünk való! Kár, hogy nincs tököm. De a cukkini is megteszi, azt hiszem. Ha lesz egy-két szép darabom, elkészítem. Köszi érte!

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Igen, nagy sikert arattam vele, viszonylag nagy adag, de könnyű étel, egy este alatt elfogyott :-)

      Törlés
  3. Jaja de finom kis nyári étel, nagyon tetszik:) Tököt, kaprot imádom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, trollanyu, én is imádom mindkettőt :-)

      Törlés
  4. Na ilyet én is készitek a jövő héten:)

    VálaszTörlés
  5. Ezt mindenkepp ki szeretnem probalni, mert ilyet meg nem ettem, nem is hallottam rola.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképp ajánlani tudom, ha szereted a tököt, kaprot. Isteni étel :-)

      Törlés