Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. február 16., szerda

Tejszínes hagymakrémleves frissen sütőtt cipóban




·        1 kg vöröshagyma
·        3 gerezd fokhagyma
·        3 közepes méretű krumpli
·        2 dl főző tejszín
·        1,5 – 2 liter húsleves alaplé
·        só, bors, csipetnyi szerecsendió
·        7dkg vaj
·        3 evőkanál liszt
·        reszelt sajt, pirított bacon a tetejére



  1. A hagymát megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd a vajban gyakori kevergetés mellett üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, picit átkeverjük. 
  2. A krumplit meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, hozzáadjuk a megdinsztelt hagymához. Meghintjük 3 evőkanál lisztel és jól átkeverjük.
  3.  Ezután az egészet felöntjük 1, 5 -  2 liter  alaplével. Sózzuk, borsozzuk. Ha nincs alaplevünk, húsleveskockával vagy vegetával helyettesíthetjük. Egy két kocka elég. Fedő alatt takarékon addig főzzük, mig a krumpli is megpuhul. Ha elkészült, levesszük a tűzről és robotgéppel összeturmixszoljuk az egészet, majd belekeverjük a tejszínt, összefőzzük és már készen is van! Ha szükséges utánaízesítünk, kevés szerecsendiót szórunk a tetejére. 

A még meleg cipók tetejét levágjuk, a belsejét kiszedegetjük és a forró levest belemerjük.  A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, pirított baconnal.



·        70 dkg fehér liszt
·        30 dkg teljes kiőrlésű liszt
·        100 ml étolaj
·        5 dkg élesztő
·        2 evőkanál só
·        1 ek cukor
·        kb. 3 - 3,5  dl víz és 1 dl tej

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben. 
  2. A kétféle lisztet egy nagy tálba szitáljuk,  hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, olajat, sót, adagonként a vizet, majd kézi robotgéppel elkezdjük dagasztani. Közepesen lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk.
  3. Ha szükséges, további langyos vizet adhatunk hozzá. A tészta akkor jó, ha nem ragacsos és  elválik a tál oldalától. Ezután letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kb. 40-45 perc. 
  4. Ha már megkelt, lisztezett deszkán zsemleméretű cipókat formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Konyharuhával letakarva 20-25 percig pihentetjük. 
  5. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a cipók tetejét vízzel bespricceljük, vagy egy ecset segítségével vékonyan bevizezzük,  majd betesszük a sütőbe és  kb. 25 -30 perc alatt készre sütjük.
  6. Ebből az adagból 4 cipó lesz. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése