Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2011. február 16., szerda

Tejszínes hagymakrémleves frissen sütőtt cipóban



·        1 kg vöröshagyma
·        5-6 gerezd fokhagyma
·        3-4 nagyobb krumpli
·        2 dl főző tejszín
·        1,5 – 2 liter húsleves alaplé
·        só, bors
·        olaj
·        3 evőkanál liszt
·        reszelt sajt, pirított szalonnakockák a tetejére


A hagymákat megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd egy kevés olajon gyakori kevergetés mellett üvegesre pároljuk. A krumplit meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Ha a hagyma már megpuhult, hozzáadjuk a krumplit,  zúzott fokhagymát. Közepes tűzön 1-2 percig kevergetjük, vigyázva arra, nehogy a fokhagyma megpiruljon, mert akkor keserű lesz. Meghintjük 3 evőkanál lisztel és jól átkeverjük. Ezután az egészet felöntjük 1, 5 -  2 liter  alaplével. Sózzuk, borsozzuk. Ha nincs alaplevünk, húsleveskockával vagy vegetával helyettesíthetjük. Ebben az esetben 1 liter vízhez kb. 2-3 kockát tegyünk. Az egészet felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük. Ha elkészült, levesszük a tűzről és robotgéppel összeturmixszoljuk az egészet, majd belekeverjük a tejszínt. 

A még meleg cipók tetejét levágjuk, a belsejét kiszedegetjük és a forró levest belemerjük.  A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, pirított szalonnadarabkákkal.

 

·        70 dkg fehér liszt
·        30 dkg teljes kiőrlésű liszt
·        100 ml étolaj
·        5 dkg élesztő
·        2 evőkanál só
·        1 ek cukor
·        0,4 liter víz

Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos vízben, hozzáadva a cukrot és egy kiskanál lisztet. Miután ez elkészült, a hozzávalókat összekeverjük lassan adagolva hozzá a maradék vizet, először kézzel jól átgyúrjuk, majd kézi robotgéppel 6-7 percig dagasztjuk. Ha a tészta ragacsos marad, akkor azt jelentheti, hogy túl sok volt a víz, egy kis liszt hozzáadásával még dagasszuk egy kicsit. A tészta akkor jó, ha már elválik a tál oldalától. Ezután letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kb. 40-45 perc. Ha már megkelt, lisztezett deszkán zsemleméretű cipókat formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Konyharuhával letakarva 20-25 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, a cipók tetejét vízzel bespricceljük, vagy egy ecset segítségével vékonyan bevizezzük,  majd beletesszük a sütőbe és ezen a hőfokon 10 percig sütjük. Utána visszavesszük a hőfokot 200 fokra és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése