Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2014. október 2., csütörtök

Kefires lángos
























Szeretem ezt a lángos receptet,  gyorsan és könnyen elkészíthető, a tésztája finom, nem szívja meg magát olajjal :) Percek alatt el szokott fogyni :)
Ha esetleg nem szeretnénk az egész adagot kisütni, fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe, másnap is isteni lángos süthető belőle.

  • 50 dkg liszt
  • 7 g szárított élesztő vagy 2,5  dkg friss 
  • 2,7-3 dl kefir (nálam kaukázusi)
  • kb. 1 dl tej ( csak, ha szükséges)
  • 1 kiskanál só
  • 1 csapott kiskanál cukor
  • 3 evőkanál olaj
  • olaj a sütéshez    
  1.  A szobahőmérsékletű hozzávalókat kézi robotgéppel alaposan összedolgozzuk,  lágy, táltól elváló tésztát kell, hogy kapjunk. Ha szükséges, további tej hozzáadásával lazíthatunk a tésztán. 
  2. A szárított élesztő külön futtatást nem igényel, egyből belekeverhetjük a lisztbe. Ha friss élesztőt használunk, futtassuk fel a langyos tejben, után adjuk hozzá a liszthez.
  3. A tésztát meleg helyen duplájára kelesztjük, majd kis gombócokat formázunk, pár percig pihentetjük, úgy könnyebben lehet majd nyújtani.
  4. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd olajos kézzel kinyújtjuk a gombócokat. Az így kapott lángosokat mérsékelt tűzön kisütjük. Egy célszerszámmal, pl.  húsfogóval a tészta széleit megemelgetjük, illetve itt ott megpróbáljuk a tésztát az olaj alá tuszkolni. Ettől lesz a lángos szép hólyagos. 
  5. Végül megkenjük tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal. Nálunk a fokhagymával való bedörzsölés sem maradhat el :)


















































Jó étvágyat kívánok!
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése