Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. május 26., szombat

Fenyőszirup, fenyőszörp....köhögés ellen csudajó!



·        kb. 2 normál méretű befőttesüvegnyi friss fenyőhajtás
·        12-14 evőkanál cukor
·       5 evőkanál méz


Életemben először készítettem fenyőszirupot, eddig még csak ne is hallottam róla. Gabojsza oldalán bukkantam rá a receptre és mivel lelkesen keresem, kutatom, készítem a természetes anyagokból készült számomra csodaszereket, egyből gondoltam, hogy ezt mindenképp ki fogom próbálni. Azóta sikerült tesztelnem is a hatást, egyik gyerkőcöm náthás lett, jött az elmaradhatatlan köhögés is…..egy kis kanál fenyőszirup, és mintha elvágták volna a köhögést, pedig előtte sokáig kínlódott szegény, még elaludni sem tudott. Egyszóval bátran ajánlom mindenkinek.

És akkor a recept...


  1. A leszedett világos zöld, zsenge  hajtásokat, kb 5-8 cm-esek, egy normál méretű tiszta, csírátlanított befőttesüvegben rétegenként lecukrozzuk, egy-egy evőkanál mézt is adva hozzá, szorosan lenyomkodjuk, préseljük, hogy a cukor és a fenyő minél jobban érintkezzenek egymással. 
  2. Legfelülre cukor kerül. Lefedjük egy tiszta vászondarabbal,és rácsavarjuk a tetőt. Addig érleljük, míg a cukor teljesen elolvad és a fenyőlevelek fakulni kezdenek. Néha meg is rázhatjuk egy kicsit.


Én a konyhában hagytam az üveget, nem tettem se napra, se sötétbe. 6 nap után leszűrtem a szirupot, felforrósítottam és csírátlanított üvegekbe tettem, majd ment a száraz dunsztba. Tartósítószert nem adtam hozzá, szerintem a cukor megfelelően konzerválja, de a biztonság kedvéért, a hűtőben fogom tárolni. Jó lenne, ha  a téli náthás szezonra maradna belőle. Ebből az adagból kb. 2 dl szirup lett.



Fenyőszörp:

A leszűrt és lecsepegtetett fenyőhajtásokat egy edénybe tettem, szedtem  hozzá még két befőttesüvegnyi friss hajtást és ezt is hozzáadtam. Felöntöttem másfél liter vízzel és adtam hozzá 3 kg cukrot, 2 felkarikázott és alaposan megmosott citromot, valamint 1 kiskanál citromsavat. Addig melegítettem, kevergettem, míg a cukor teljesen feloldódott, majd lefedve takarékon 25 percig forraltam. Egy napig hűvös helyen pihentettem, majd ismét felforraltam,  leszűrtem, és még forrón üvegekbe mertem. Száraz dunsztban hagytam lassan kihűlni. Én a szörpöket mindig ezzel az aránnyal készítem ( 1 liter vízhez 2 kg cukor) és tartósító nélkül hűvös helyen, pl. kamrában akár egy évig is eláll.






23 megjegyzés:

  1. Szeretem az ilyen természetes gyógymódokat. Most már csa az a kérdés honnan vegyek fenyőhajtást?:-)) Viccet félretéve unokámnak jó lenne, kipróbálnám mert folyamatosan köhög! Nagyon szépen letisztúlt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tessék Jönni Harghita Megyében itt tetszik Találni!! Tisztelettel Mónika!!

      Törlés
  2. Most megyek ki fenyőhajtást szedni, remélem sikerül nekem is. Szóval olyan 1 hét alatt kész is van, ez jó. Majd beszámolok róla én is,hogyan sikerült. Szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképp írd meg, hogy milyen lett.....nálunk lassan a szörp is elfogy..

      Törlés
  3. Veruska ezt a receptet elmentettem magamnak , itt megtalálod .
    http://gasztronomia-sysy.blogspot.hu/
    Mindíg is előtérbe helyeztem a természet adta lehetőségeket , sokmindent készítek magam is , de ezt a receptet nem ismerem .Elfogom készíteni .Köszönöm .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Sysy! Örülök, hogy tetszik, sok sikert hozzá!

      Törlés
  4. Ez nagyon jó. Bár Nagyfiú nem köhögős, de nem árt. Mikor lehet készíteni? Csak tavasszal vagy amikor friss hajtást találok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szirupot szerintem csak most, tavasszal, friss hajtásokból, de szörpöt főzhetsz bármikor, gondolom hatása ugyanolyan, mint a szirupnak, csak nem annyira koncentrált..

      Törlés
  5. Érdeklődni szeretnék, hogy hol és mikor érdemes fenyőrügyet gyűjteni. Még nem vagyok túl jártas a gyűjtésben, a bodzával lett is egy rossz tapasztalatom (kismamaként hasmenés-hányás a begyűjtött bodza házi szörptől). Szeretnék biztosra menni a fenyőt illetően.
    Válaszod előre is köszönöm:
    Lilla

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Lilla! Tavasszal, amikor a lucfenyőn megjelennek a zsenge rügyecskék. Én a szomszéd fáját dézsmálom :)

      Törlés
  6. Szerintem a felforrósítás nem jó ötlet. Ugyanis a fenyőszirup egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy rengeteg benne a C-vitamin, ami mint tudjuk 50 fok felett elbomlik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Forrósîtani,forralni nem szabad,csak melegîteni! :);)

      Törlés
    2. Igen, nem szabad a szirupot forralni. Nekem minden, ami nem kézmeleg már forró. :) Melegítés és utána zsupsz az üvegekbe. A szörpöt forrraltam a tovább tarthatóság kedvéért, de az igazából az íze miatt készítettem. :)

      Törlés
  7. Sziasztok! Nekem nem olvadt fel a cukor 6 nap alatt. Lehet, hogy túlcukroztam? Ilyenkor mit lehet tenni? 6 nap után bele még pár hajtás..? Vagy beletörődés, és a fel nem olvadt cukor mehet a szörpbe?
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Axonometria! Nekem mindig feloldódott az egész cukor, nem tudom mi lehet a gond. Javaslom rakd be egy kicsi melegvízes fürdőbe, úgy biztos feloldódik.

      Törlés
    2. Köszönöm! A megoldás még pár nap várakozás lett.
      Köszönet a receptért!

      Törlés
  8. Sziasztok!

    Csak a lucfenyő megfelelő?

    VálaszTörlés
  9. Édesanyém éveken keresztül ellátott minket... Két éve magam készítem, tényleg csodaszer, és finom üdítő ital, ajánlom mindenkinek!

    VálaszTörlés
  10. Mennyi idős kortól lehet adni gyerekeknek?

    VálaszTörlés