Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2012. július 24., kedd

Paradicsomos káposzta Verus módra



·        1 fej káposzta (kb. 1 kg)
·        1 nagy fej vöröshagyma
·        2 gerezd fokhagyma
·        400 g sűrített paradicsom
·         só, bors, cukor ízlés szerint
·        két három csipetnyi szárított morzsolt oregánó, majoránna
·        csipetnyi őrölt kömény, 1 babérlevél
·        csipetnyi őrölt fahéj
·        2-3 evőkanál liszt a sűrítéshez
·        olaj



A paradicsomos káposzta gyerekkorom, s egyben a menza rémálma volt, soha nem hittem, hogy valaha önszántamból meg fogom enni, sőt mit több, megszeretni. De mivel a ház ura nagyon szereti, sok kísérletezgetés után sikerült egy olyan receptet alkotni, ami nekem is nagyon ízlik és bármilyen sült hús feltéttel, fasírttal igazi csemege lett.

A káposztát félbe, majd ismét félbe vágjuk, a torzsáját eltávolítjuk, majd kb. egy cm-es csíkokra vágjuk. Enyhén megsózzuk és egy órán át állni hagyjuk, ezalatt szépen levet ereszt.

 A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon, gyakori kevergetéssel üvegesre pároljuk, enyhén megpirítjuk. Ha már majdnem kész, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és további fél percig kevergessük. Ezután hozzáadjuk a káposztát, a sűrített paradicsomot és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, ízlés szerint borsozzuk, cukrozzuk és hozzáadjuk a többi szárított zöld fűszert, köménymagot is. Ami nekem különlegessé tette, az a pici fahéj, amit hozzáadtam. Dobunk bele még egy babérlevelet is. Lefedve addig pároljuk, főzzük, míg a káposzta megpuhult. Két-három evőkanál lisztet és egy kis vizet csomómentesen elkeverünk és ha a káposzta már puha, ezzel behabarjuk. 

Sült oldalassal, kolbásszal, fasírttal tálaljuk. A fasírt receptjét itt találjátok!





3 megjegyzés:

  1. Köszönöm a bejelentkezést. Nagyon rendezett, rendszerezett a blogod, szerintem számomra nagyon hasznosak lesznek a receptjeid, mert nekem is van egy fiam és már nem tudjuk mit főzzünk neki, hogy megegye. A feleségem sokat dolgozik, én vagyok a lurkóval otthon, nekem kell valamit kitalálnom.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Attila! Köszönöm, hogy benéztél hozzám és igazán örömömre szolgál, ha találsz számotokra is használható recepteket.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem a paradicsomos káposztát, istenien néz ki!!!

    VálaszTörlés