Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2022. október 5., szerda

Vörösboros marhapörkölt


Bíborka egyik nagy kedvence! Ritkán veszek marhahúst, még ritkábban készül marhapörkölt... De kis drágám már hónapok óta nyaggat, hogy vörösboros marhapörköltet szeretne enni...olyan jó volt a tavalyi...ezzel a lendülettel elmentem húst venni, és túl az első...második sokkon, hogy egy kg marhacomb majd 5000 forint, bevásároltam. 

Kis trükköt osztok meg, bizonyára többen ismeritek, nagymamáink gyakran alkalmazták. Sajnos a hús az istenért sem akart megpuhulni, 2 óra után is kb. betonkemény volt, így adtam hozzá egy csipetnyi szódabikarbónát. Csodát tesz, kb. 20 perc múlva a husi finom, lágy, omlós lett. Vigyázni kell vele, tényleg csak nagyon keveset, késhegynyit kell használni, különben megérződik az ízén. 

Ami különlegessé teszi a mi pörköltünket, hogy a bor mellett  egy kis áfonyadzsem is került bele. Igen, bele, nem mellé. Nagyon finom ízvilág kerekedik így ki. Tálaláskor is szoktam mellé tenni. :))


Hozzávalók:

  • 1,5 kg marhahús, nálam most comb
  • 2-2 paprika, paradicsom
  • 4 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • zsír vagy olaj
  • fűszerek: só, bors, pirospaprika, szárított kakukkfű, rozmaring, babérlevél, borókabogyó, őrölt kömény
  • 1evőkanál áfonyadzsem
  • 2 dl száraz vörösbor, nálam most villányi Cabarnet Sauvignon

Elkészítés: 
  1. Az apróra vágott hagymát kevés zsiradékon megdinszteljük. A végén hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, átkeverjük, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz.
  2. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Pár percig pároljuk.
  3. Az alaphoz hozzáadjuk a husit, jól átforgatjuk,  majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a fűszereket. Kb. 2-3 csipetnyi mindenből, őrölt pirospaprikából 1 evőkanálnyit.  De persze ízlés szerint.
  4. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd fedő alatt, takarékon főzni kezdjük. Az elfőtt vizet pótoljuk.
  5. Amikor a husi majdnem kész, puha, hozzáadjuk a bort és az áfonyadzsemet. További kb. 20 percig  fedő nélkül főzzük, de mindenképp addig, míg szépen besűrűsödik. Ha szükséges, utána ízesítünk.
  6. Héjában főtt krumplival szoktam tálalni, de nagyon finom tarhonyával, rizzsel, galuskával is. 






Jó étvágyat kívánok!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, finom ebédet főztél! A vörösboros marhapörkölt nálunk is nagy kedvenc. De az áfonyadzsemmel még finomabb, különlegesebb lehet 😋.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen. Nem sok étel van, amit mindhárom gyerkőcőm imád, ez az egyik.🙂🙂

    VálaszTörlés