Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2017. március 1., szerda

Citromos sajttorta


Rengeteg sajttorta recept kering a neten, sokat ki is próbáltam, elvettem, hozzátettem,  végül ez lett az abszolút befutó. :) Lágy, krémes, citromos ...néhány nap múlva is puha marad. Persze, ha addig nem fogyott el! :)

  • 1 kg friss sajt (Lidl)
  • 5 nagyobb tojás
  • 2 nagy evőkanál tejföl
  • 2 kiskanál vanília aroma
  • 1  citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • 15 dkg cukor vagy 20 dkg eritrit
  • 20 dkg zabkeksz és 10 dkg vaj az alaphoz

  1. A kekszet megdaráljuk vagy mozsárban összetörjük. Összekeverjük a lágy vajjal és  a kapott masszát egy 23 cm-es kapcsos tortaformába nyomkodjuk,
  2. A kekszes alapot 180 fokos sütőbe tesszük, 10 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. 
  3. A sajtkrémet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, aromát, citromlevet, tejfölt, belereszeljük a citromhéjat. Összekeverjük, majd egyenként a tojásokat is hozzáadjuk. Lazán keverjük, hogy minél kevesebb légbuborék kerüljön bele. Én a robotgép egyes fokozatát szoktam használni.
  4. Ha a kekszalap kihűlt, a forma oldalát kivajazzuk, majd beleöntjük az elkészült sajtkrémet. 
  5. 180 fokos légkeveréses sütőbe rakjuk a tortát, az alsó rácsra egy tepsi vizet teszünk. 15 percig sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 150 fokra. További kb. 1 órát sütjük. Ha a széle már kemény, de a közepe még remeg, akkor jó. Elzárjuk a sütőt és az ajtót kicsit résnyire hagyva hagyjuk kihűlni.
  6. Ha kihűlt, a hűtőbe tesszük. 
  7. Tálaláskor lekvárral tálaljuk. Nálunk a ribizlilekvár vált be, kellően savanykás, fanyar, illik a citromos krémhez. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése