Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2021. július 1., csütörtök

Epres joghurttorta sütés nélkül


Egyik nagy kedvencem a joghurttorta, gyorsan és könnyen elkészíthető, sütés nélkül, ebben a kánikulában igazán hűsítő finomság. Mivel volt itthon fagyasztott eprem, így azzal készítettem, de természetesen lehet friss gyümölcsből is. A fagyasztottnak talán annyi előnye van, hogy a krém hamarabb lehűl. 

Az adagok egy 26 cm-es kapcsos tortaformára vonatkoznak. 


Hozzávalók az alaphoz:

  • 25 dkg zabkeksz
  • 12 dkg vaj
  • 1-1 csipetnyi fahéj és őrölt gyömbér 

A krémhez:
  • 450 g natúr joghurt
  • 500 g fagyasztott eper (lehet friss is)
  • 450 ml habtejszín vagy cukrásztejszín
  • 3-4 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
  • 1 bio citrom reszelt héja ( opcionális)
  • 20 g porzselatin
  • friss málna vagy eper a tetejére

  1. Mielőtt bárminek nekiállnánk, a fagyasztott epret kivesszük, hogy egy kicsit felengedjen. 
  2. A zabkekszet késes aprítóban megdaráljuk, a vajat mikróban megolvasztjuk majd összekeverjük a keksszel. Ízesítjük egy kis fahéjjal, gyömbérrel. 
  3. A keveréket a tortaforma aljába simítjuk és míg készül a krém, betesszük a hűtőszekrénybe.
  4. Egy kis lábosban felmelegítjük a joghurtot és csomómentesre keverjük benne a zselatint. Forralni nem szabad. Ha véletlenül mégis csomósodna, gépi habverővel egy kicsit átkeverjük. Hagyjuk langyosra hűlni.
  5. Az epret aprítóban vagy botmixszerrel pürésítjük.
  6. A hideg habtejszínt  kemény habbá verjük. 
  7. Végül egy nagy tálban összekeverjük a hozzávalókat. A habba belekeverjük az epret, hozzáadjuk a langyos zselatinos joghurtot, belereszeljük a citrom héját és a porcukrot.
  8. A kész krémet a kekszalapra öntjük, a tetejét elsimítjuk. Néhány órára betesszük a hűtőbe. A legjobb, ha egy egész éjjel bent hagyjuk. Másnap egy éles késsel a karika mentén körbevágjuk, majd óvatosan levesszük a karikát. 
  9. A tetejét  málnával díszítettem, de csak azért, mert már nem kaptam friss epret. :))








5 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett, és még a sütőt sem kellett bekapcsolnod 😄. Szép nagy torta, sok gyümölccsel.
    Hasonló gyümölcsös-joghurtos tortákat én is szoktam csinálni, főleg ilyen melegben nagyon hálásak 😊. És ha még a szabadban lehet elfogyasztani - mint ahogy látom nálatok -, az még jobb!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!🙂 Bizony, jó nagy lett, csordultig tele lett vele a nagy tortaformám. Családi grillpartira készült, gyorsan el elfogyott...🙂

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  2. Nagyon szépséges és finom sütit készítettél! Tudnám szeretni akár most is:)

    VálaszTörlés