Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. szeptember 19., hétfő

Sült császáros gombás felfújt



Hozzávalók a tésztához:

·        25 dkg liszt
·        15 dkg hideg margarin felkockázva
·        1 tojás
·        2-3 evőkanál hideg víz
·        csipetnyi só
·        kb. 3 dkg margarin a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez:

·        20-25 dkg sült császárszalonna
·        egy üveg szeletelt gomba ( 170 g töltőtömeg)
·        4 tojás
·        3 evőkanál tejföl
·        só, bors
·        egy kisebb fej vöröshagyma
·        némi petrezselyemzöld
·        20 dkg trappista vagy ementáli sajt


 A tészta hozzávalóit egy keverőtálba tesszük és kézzel összegyúrjuk. Minél gyorsabban dolgozunk, a tészta annál omlósabb lesz. Ha elkészült, fóliába becsomagolva egy órára a hűtőbe tesszük.
A sajtot lereszeljük, a vöröshagymát megpucoljuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A császárszalonnát 1 cm-es csíkokra vágjuk és néhány darabot félreteszünk.  Ha nem találtunk sült császárt, a füstölt főtt változat is tökéletesen megfelel. A tojásokat felverjük, sózzuk, ízlés szerint borsozzuk, majd a tejföllel jó krémesre keverjük. Beletesszük az apróra vágott petrezselymet. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. 



Egy kapcsos tortaformát vagy egy mélyebb, peremes 22-24 cm átmérőjű formát kenjünk ki margarinnal és béleljük ki a tésztával úgy, hogy kb. 3-4 cm pereme legyen. Tegyünk rá alufóliát és így süssük 10-12 percig. Utána vegyük ki, vegyük le a fóliát, majd a tésztán rendezgessük el a szalonna, illetve gombaszeleteket. Ezután borítsuk rá és szépen oszlassuk el a tejfölös, petrezselymes, tojás keveréket. A tetejét szórjuk meg bőven a reszelt sajttal rátéve a maradék szalonnát és a hagymaszeleteket. Ugyanazon a hőmérsékleten süssük 30-35 percig.Ha készen van, kapcsoljuk ki a sütőt és további 5 percig hagyjuk bent. Előfordulhat, hogy egy kicsit összeesik, de ez nem jelent gondot. Vegyük ki és a formában hagyjuk kihűlni. Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom.
Paradicsommal, vagy más, vágott savanyúsággal tálaljuk. 


2 megjegyzés: