Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. április 20., hétfő

Kakaós csúsztatott palacsintatorta


Nagyobbik fiam 16. szülinapjára készült ez a palacsintatorta. Az ő kívánsága volt, így különös gondossággal és szeretettel sütöttem. :)))))

Hozzávalók a palacsintához:
  • 20 dkg liszt
  • kb. 5 dl tej
  • 4 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipetnyi só
A kakaós töltelékhez: 2 evőkanál holland kakaópor, 6 evőkanál cukor

  1. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját, olvasztott vajat, lisztet, a citrom reszelt héját, sót, tejet egy nagyobb tálba tesszük és egy sűrűbb palacsintatésztát keverünk. Szükség szerint adhatunk még hozzá tejet. 
  2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan, lazán hozzákeverjük a tésztához. Az külön jó, ha kis tojáshabok maradnak benne. 
  3. A palacsintasütőt kikenjük olajjal, majd egy adagot halmozunk középre és körkörös mozdulatokkal eloszlatjuk a serpenyőben. Kis lángon pár perc alatt megsütjük az egyik oldalát. A torta titka, hogy csak az egyik oldalát sütjük meg a palacsintáknak, de arra vigyázzunk, hogy a teteje is átsüljön!
  4. Az első palacsintát egy hőálló tányérra helyezzük a sült oldalával lefelé. Megszórjuk a cukros, kakaós keverékkel.  Én egy nagy kerek jénai tál tetejét szoktam használni, de lassan ideje lenne egy szép hőálló tányért beszerezni! :)
  5. A többi palacsintát hasonló módon kisütjük, de ezeket már a sült oldalukkal felfelé tesszük egymásra, minden réteget megszórunk a kakaós keverékkel. Mire végzünk, a fél konyha úszik ugyan a kakaós porban, de higgyétek el, megéri! :))
  6. Az utolsó palacsintát a sütött felével lefelé helyezzük, megszórjuk a kakaós cukorral. 
  7. Végül 170 fokra előmelegített sütőbe kb. 15 perce betesszük a tortát, így a kakaó feloldódik és a tortánk is biztosan átsül. 
  8. Miután kihűlt, a tetejét megszórjuk porcukorral, szeletelve tálaljuk!






2 megjegyzés: