Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. május 22., péntek

Epres túrókrémes torta


Drága édesanyám születésnapjára készült ez a torta, szívem minden szeretetével. Isten éltessen Anyuci! :)

Hozzávalók a piskótához:

  • 8 tojás
  • 7 csapott evőkanál cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • kb. fél dl víz
  • csipetnyi sütőpor

Hozzávalók a krémhez:

  • 50 dkg túró (nálam zsírszegény krémtúró, Lidl)
  • 50 dkg mascarpone
  • 20 dkg cukor
  • 1 nagyobb citrom reszelt héja és a fél citrom leve
  • 200 g habtejszín (nálam laktózmentes, Lidl)

Továbbá fél kg eper és pár evőkanál eperlekvár.  Ha vége az eperszezonnak, ez a torta ugyanígy elkészíthető málnával, barackkal vagy bármilyen más, idény gyümölccsel. 

  1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk a következő módon: robotgéppel elkezdjük felverni a fehérjét, amikor már félkemény, két adagban hozzáadjuk a cukrot és a vizet. Tovább verjük addig, amíg kemény lesz.
  2. A sárgáját adagonként a habhoz keverjük, itt még használhatjuk a robotgépet. Az eredmény egy halványsárga nagyon habos tészta.
  3. Végül kanalaként hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, de itt már csak fakanalat használjunk. Óvatosan keverjük bele a lisztet,  alulról felfelé, a lényeg, hogy minél több levegő maradjon a tésztában. A fakanalat a tál széléhez ütögetni, rázni nem szabad, különben a piskóta sütés után nagyon gyorsan összeeshet. 
  4. Vajjal kikent, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Ha szükséges 20 perc után visszavehetjük kissé a hőmérsékletet, hogy a teteje ne piruljon meg nagyon. Az első 25 perceben tilos a sütő ajtaját kinyitni. A végén tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is megsült.
  5. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, után szeleteljük három lapra. 
  6. A krémhez összekeverjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat: túrót, mascarponét, cukrot, citromlevet és a citrom reszelt héját. Ízlés szerint adhatunk még hozzá citromlevet és cukrot, mi úgy szeretjük, ha nem olyan nagyon édes. Hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt is. 
  7. Az alsó lapot megkenjük a krémmel, elrendezgetjük rajta a félbevágott eprek felét. A krémet úgy adagoljuk, hogy a végére is maradjon. Rátesszük a második tortalapot. 
  8. Ezt megkenjük eperlekvárral, majd jöhet a második adag krém.
  9. Végül rátesszük a harmadik lapot, és az egész tortát bevonjuk a maradék krémmel. A tetejét eperrel díszítjük. 
  10. Tálalásig a hűtőbe tesszük, legalább 2 órára.





3 megjegyzés:

  1. Isten éltesse Anyukádat, nagyon finom tortát kapott! 😊

    VálaszTörlés
  2. Jaj, de jól néz ki. Holnap én epres túrótortát készítek. Hasonlóan gondoltam.

    VálaszTörlés